IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Суперцикълът при суровините е към края си

От организацията на страните-износителки на петрол се позовават на забавянето в развиващите се икономики и по-специално в Китай

17:14 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК: Суперцикълът при суровините е към края си

Пазарният „суперцикъл“ на силен ръст при суровините е към края си, като цените в момента са в преходно състояние към по-ниски нива на растеж, обявиха от организацията на страните-производителки на петрол ОПЕК, цитирани от CNBC.

От ОПЕК се присъединиха към хора от анализатори, които предупреждаваха от няколко месеца, че епохата на високите цени на суровините приключва.

От организацията се позоваха на забавянето в развиващите се икономики и по-специално в Китай заедно с понижаващите се чуждестранни инвестиции на тези пазари, за да обяснят позицията си.

„Изглежда, че развиващите се икономики ще продължат да се разширяват с бавно темпо през следващите няколко години. Прогнозата е Китай да нарасне със 7,7% през тази и следващата година, значително по-бавно от средния ръст през последното десетилетие“, посочват от ОПЕК.

„Това би трябвало да доведе до донякъде по-ниски относителни промени в търсенето в бъдеще и макар че спадът в цените на суровините изглежда по принцип не особено вероятен, това насочва към по-бавно повишение на очакваните цени в бъдеще“, добавят оттам.

В допълнение големите запаси за основните суровини също ще осигурят по-слаб натиск върху цените, изтъкват от ОПЕК.

В ежемесечния си доклад за петролния пазар организацията понижава прогнозата си за търсенето в световен мащаб с 12 000 барела до 800 000 барела дневно.

Земеделските култури обаче може да се окажат изключение от „мечата“ прогноза на ОПЕК. „Макар че по принцип би трябвало да се очаква цените на суровините през следващите месеци да се търгуват в ограничен диапазон, земеделският сектор може да се окаже изключение, тъй като до момента липсата на климатични аномалии може да доведе до продължаващ спад на цените на фона на обилното предлагане“, твърдят от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още