IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът и златото поевтиняват в очакване на данните за заетостта в САЩ

Доларовият индекс ICE скочи в края на търговията в Северна Америка в четвъртък

10:06 | 05.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойността на благородния метал е в очакване на икономическите новини от Щатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стойността на благородния метал е в очакване на икономическите новини от Щатите. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху петрола се търгуват с леко понижение в електронната търговия в петък в очакване на ключовия доклад за заетостта в САЩ, които ще бъде представен по-късно днес.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през август се понижава с 0,2 на сто, или 17 цента, до 101,07 долара спрямо нивата от сряда. Нюйоркската борса бе затворена в четвъртък, заради честването на националния празник на САЩ – Деня на независимостта.

Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през август също леко поевтиняват до 105,46 долара за барел, губейки 8 цента, или 0,1%.

Минималното отстъпление в цената на „черното злато“ дойде, след като американският долар поскъпна при търговията късно в четвъртък в Северна Америка. Доларовият индекс, отчитащ представянето на американските пари спрямо кошница от шест валути, скочи до 83,879 пункта в сравнение с 83,291 пункта по-рано през деня.

Петролът е една от стоките, деноминирани в щатски долари. По този начин всяко поскъпване на зелените пари намалява стойността на енергийната суровина, но я прави по-скъпа за притежателите на евро, йена и други валути.

Инвеститорите са в очакване на днешния доклад за заетостта извън земеделския сектор в САЩ за месец юни. Данните са един от важните индикатори, които Федералния резерв ще вземе предвид при решението си дали да ограничи своята месечна програма за изкупуване на активи по-късно през годината.

Месечният доклад за заетостта ще бъде представен в 15:30 часа българско време. Анкетираните от MarketWatch експерти очакват покачване на заетите в рамките на 155 000.

При търговията с други енергийни фючърси в петък цената на бензина с доставка през август запазва позициите си при 2,84 долара за галон. Фючърсите върху дизеловото гориво от своя страна се търгуват леко над нивата от сряда при 2,95 долара за галон, компенсирайки загубата от 1% в електронната търговия в четвъртък. Цената на природния газ с доставка през август намалява с 2 цента, или 0,5%, достигайки 3,67 долара за 1 млн. (BTU) британски термични единици.

Стойността на златото също отчита понижение в електронната търговия в петък на фона на ръста на долара и очакваните икономически данни от САЩ. Фючърсите върху благородния метал с доставка през август поевтиняват с 8,90 долара, или 0,7%, до 1243 долара за тройунция.

Цената на медта с доставка през септември също е надолу – с 6 цента, или 1,9 на сто, до 3,12 долара за паунд, докато сребърните фючърси с доставка през септември поевтиняват с 43 цента, или 2,2 на сто, до 19,27 за унция.

"Промяна в паричната политика на Фед е особено лоша новина за благородните метали. По-малката парична експанзия от страна на Фед укрепва щатския долар, поставяйки натиск за намаляване на цените на всички стоки", смятат икономистите от бразилската банка Itaú BBA.

Цената на златото отбеляза 9-процентно отстъпление след речта на председателя на Фед Бен Бернанке, на която бяха обявени плановете на централната банка да ограничи монетарните си стимули още през тази година. Благородният метал все пак подобри леко позициите си през тази седмица, отчитайки ръст от около 1,6% – първото седмично покачване в последни три седмици.

При търговията с други ценните метали в петък фючърсите върху платината с доставка през октомври поевтиняват с 10,80 долара, или 0,8%, до 1336 долара за унция. Цената на паладия с доставка през септември също е надолу – с 11,80 долара, или 1,7 на сто, до 673,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 11 години
"Петролът е една от стоките, деноминирани в щатски долари. По този начин всяко поскъпване на зелените пари намалява стойността на енергийната суровина, правейки я по-евтина за притежателите на евро, йена и други валути."Я,пробвайте пак,че нещо не ми стана ясно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още