IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото задълбочава срива си

Промяна в политиката на Фед ще обърне фундаменталната подкрепа за благородните метали, смята анализатор

22:26 | 26.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото задълбочава срива си

Цените по фючърсните договори за доставка на златото се сринаха в сряда, достигайки многогодишни дъна на фона на продължаващите опасения, че Федералният резерв на САЩ ще забави темпа на икономически стимули по-късно тази година, предава MarketWatch.

Златото с доставка през август поевтиня с 3,6% (45 долара) до 1 229 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Това е най-ниската цена при приключване на сесията от август 2010 г. насам, показват данни на FactSet.

Фючърсите върху златото са на път да отчетат спад в цената си от 23% за това тримесечие.

„Мисля, че на пазара наистина цари стрес от идеята, че лихвените проценти ще се върнат към нормални нива", ако Федералният резерв започне да забавя своите покупки на облигации, казва Торстен Полъйт, главен икономист в базираната във Франкфурт Degussa.

Цената на златото загубили почти 4,5% от стойността си само през тази седмица, а на месечна база спадът е от цели 11,6%, показва още статистиката.

Активите в SPDR Gold Trust, най-големият златен борсово търгуван фонд в света, са спаднали от началото на юни с 11%, след като в понеделник имаше спад от 3%. 

Евентуалната промяна на политиката на Фед „пред лицето на понижаващи се инфлационни очаквания обърна фундаменталната подкрепа за благородните метали“, пише главният международен стратег в Wells Fargo Advisors Пол Кристофър. Златото се приема като хедж срещу инфлацията.

В Wells Fargo Advisors вече понижиха целта си за диапазона на цената на златото към края на годината и очакват тя да се задържи в границите между 1 225 и 1 325 долара за тройунция. Предишната прогноза бе за цена между 1 475 и 1525 долара за тройунция.

От компанията понижиха и целта си за инфлацията за 2013 г. до 2% от досегашните 2,5%.

Само през тази седмица Goldman Sachs, Credit Suisse и HSBC също понижиха прогнозите си за златото.

Фючърсите върху среброто с доставка през юли отстъпват с 94 цента до 18,59 долара за тройунция – най-ниското равнище от август 2010 г. насам.

Цената на платината с доставка през юли от своя страна се сви с 46,80 долара до 1303,70 долара за тройунция, което е най-ниска стойност от септември 2009 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
ще коригират "прогнозите" поне още веднъж до края на годината... много "дълго" време има още, а и статистическите очаквания далеч не са изстискани докрай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още