IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК понижи прогнозата си за ръста в търсенето на петрол

Несигурността по отношение на търсенето и предлагането предоставя възможност за разклащане на основите на предвиждания пазарен баланс до края на годината

18:01 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК понижи прогнозата си за ръста в търсенето на петрол

Всяко забавяне на икономическото възстановяване може да разстрои планирания баланс на пазара на петрол през втората половина на годината, се посочва в публикувания днес месечен доклад на организацията на страните-износителки на суровината ОПЕК, в който тя понижава леко прогнозата си за ръста в световното търсене на черното злато, съобщи MarketWatch.

От ОПЕК предупреждават също, че предвижданият баланс може да се окаже застрашен и ако добивът в САЩ бъде прекъснат, при силен сезон на ураганите в региона на Карибския басейн, което би свило предлагането.

В месечния доклад държавите-членки на организацията, които осигуряват над един от всеки 3 барела петрол, потребявани днес в света, заявяват, че „несигурността както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането предоставя възможност за разклащане на основите на очаквания пазарен баланс през втората половина на 2013 г.“

На фона на икономическата неопределеност ОПЕК понижи минимално прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2013 г. с 10 000 барела дневно (до 780 000 барела) в сравнение с майския доклад. 

От ОПЕК предупреждават, че „рисковете насочват към понижаване“ на търсенето. „Това се дължи до голяма степен на слабата икономическа перспектива в Европа, както и на всяка евентуална спънка пред икономическото възстановяване в САЩ“, смятат от организацията.

От ОПЕК подчертават също, че използването на петрол в Япония е отслабнало напоследък основно заради замяната му с природен газ и въглища.

Оттам добавят, че заплахата от забавяне на икономическия растеж съществува и в развиващите се страни, които през последните години са потребявали по-голямо количество петрол.

Съществува риск от свиване на предлагането при тежък сезон на ураганите в Карибския басейн, подчертават от организацията.

Оттам припомнят, че заради ръста на нетрадиционния добив на шистов газ САЩ ще предлагат близо две трети от допълнителните 1 млн. барела дневно, осигурявани от страните-производителки извън ОПЕК през тази година.

„Официалните прогнози сочат, че през тази година сезонът на ураганите се очаква да бъде активен или дори изключително активен, което може да се отрази върху добивите през предстоящия период“, се подчертава в документа.

Тъй като САЩ остават зависими от престоите на морските платформи в Мексиканския залив, очаква се те все повече да се насочват към ресурсите на континенталната си територия, отбелязва MarketWatch. Агенцията припомня, че според публикуван вчера американски правителствен доклад 10% от възстановимите петролни ресурси в света се съдържат в шистови образувания в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още