IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва в очакване на ключови енергийни доклади

Стойността на американския суров петрол с доставка през юли нараства до 96,13 долара за барел

10:27 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарите са в очакване на енергийния доклад на ОПЕК. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарите са в очакване на енергийния доклад на ОПЕК. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват в електронната търговия в понеделник, оставяйки пазарите в очакване на трите ключови енергийни доклада, които ще бъдат оповестени по-късно през седмицата, пише MarketWatch.

Стойността на американския суров петрол с доставка през юли нараства с 10 цента, или 0,1%, до 96,13 долара за барел по време на азиатската търговия след отчетеното в петък покачване на Нюйоркската борса от 1,3 на сто, породено от по-добрите от очакваното данни за работните места през май.

Цената на търгувания в Лондон сорт Брент с доставка през юли се покачва с 3 цента, достигайки 104,59 долара за барел след ръста от 0,9% в петък.

Движенията в стойността на "черното злато" идват в навечерието на новите месечни прогнози на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на американското министерство на енергетиката (DOE), които ще бъдат обявени във вторник, както и на доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда.

Според анализаторите от Citi Futures ОПЕК вероятно ще се потвърдят прогнозите на множество експерти за увеличаване на дневното производство с около 100 хил. барела спрямо май.

По думите им обаче докладът на DOE е повече от мистерия. "Въпреки че DOE ревизираше своето глобално прогнозно потребление надолу във всеки един от предходните три доклада, ние не предвиждаме по-нататъшно намаляване. В един момент прогнозата може да се счита за достатъчно ревизирана надолу. Съществува възможността предварителните данни от минали периоди, като например първото тримесечие, да бъдат поправени в посока нагоре", отбелязват експертите.

При търговията с други енергийни продукти в понеделник се наблюдават слаби движения. Цената на природния газ с доставка през юли се задържа на 3,83 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици), докато бензиновите и дизеловите фючърси с доставка през юли добавят по 1 цент към стойността си, търгувайки се съответно за 2,88 долара и 2,90 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още