IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължава да се покачва

Фючърсите са се понижили с повече от 5% досега през този месец

10:13 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>&nbsp;Снимка: Ройтерс</i></p>

 Снимка: Ройтерс

Ценaта на златото се повиши в понеделник, удължавайки ръста от предходната седмица. Това се случи на фона на поевтиняването на американския долар спрямо другите основни световни валути, включително японската йена, предава Market Watch.

Фючърсите на благородния метал с доставка през юни отчетоха повишение с 6,70 долара, или 0,5%, до 1 393,3 долара за тройунция на COMEX борсата на New York Mercantile Exchange. Вчера в САЩ бе почивен ден и нямаше официална търговска сесия.

Въпреки че в петъчната търговия цената на златото завърши със скромен спад от 0,4%, на седмична база ценният метал постигна ръст от 1,6% – най-доброто седмично представяне от края на април.

Фючърсите са поевтинели с повече от 5% досега през този месец и са в състояние на втори пореден месец на спад.
Към 21 май мениджърите са намалили техните нетни дълги позиция с 9% до 35 686 фючърси и опции, като броят им е най-малкият от юли 2007 г., показват данните на щатската Комисия по търговия със стокови фючърси (CFTC).

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. – един от най-големите представители на добивната промишленост в световен мащаб, скоро ще възобнови своя добив в медните си мини в Папуа Нова Гвинея, където срутване на тунел уби 28 работници. Щатската компания преустанови работата на 15 май, ден след инцидента.

През изминалата седмица ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че Фед може да забави на темпа на покупки на облигации, добавяйки, че решението ще зависи от икономическите данни.

Преждевременното затягане на политиката на Фед ще донесе значителен риск от забавяне или прекратяване на икономическото възстановяване и ще причини допълнителен спад на инфлацията, предупреди още той.

Меката паричната политика има тенденция да оказва натиск върху долара и може да доведе до инфлация. Златото от своя страна може да се възползват от това, тъй като е често се разглежда като хедж срещу инфлацията. Отслабването на долара прави златото и другите деноминирани в долари стоки по-скъпи за закупуване от притежателите на други валути.

Доларът загуби около 1,7% спрямо йената през изминалата седмица – най-големият спад от началото на юни, на фона на опасения за нестабилност на японските облигации и разпродажби на борсите. В понеделник 1 долар се разменяше срещу 101,06 йени, докато в петъчната търговия котировката бе 101,09 йени.

Фючърсите върху среброто с доставка през юли се покачиха с 12 цента до 22,62 долара за тройунция, затвърждавайки ръста от 0,6%, постигнат през миналата седмица. Медта с доставка през юли поскъпва  минимално с 1 цент до 3,301 долара за паунд.

Фючърските върху паладия с доставка през юни нараснаха до с 10,15 долара до 736,6 долара за тройунция, а платината с доставка през юли поевтиня с 2,20 долара 1,449 долара за унция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още