IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поевтиня в очакване на срещата на върха на ОПЕК

Текущото ниво на цените на петрола е "справедливо", заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства

09:21 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI отчитат пореден спад във вторник, само дни преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), по време на която на 31 май ще бъдат обявени бъдещите производствени цели, предава Market Watch.

Суровият петрол с доставка през юли се понижават с 33 цента, или 0,3%, до 93,83 долара за барел в електронната търговия. Вчера "черното злато" спадна с 57 цента, или 0,6%.

Търговията на Нюйоркската фондова борса, която бе затворена в понеделник по случай т.нар. "Възпоменателен ден" в САЩ, ще се възобнови днес.

Договорите за доставка през текущия месец, търгувани в САЩ, затвърдиха спада от 2% от миналата седмица в резултат на тревожните сигнали за производствената активност в Китай през май, както и месеците на слаб растеж на втората по големина икономика в света.

Суровият петрол сорт Brent с доставка през юли, търгуван на Лондонската борса, отчете повижение с 4 цента до 102,66 долара за барел. През изминалата седмица неговите фючърси спаднаха с 2,1%.

Текущото ниво на цените на петрола е "справедливо" и не ощетява потребителите или перспективите за възстановяване на глобалната икономика, обяви в понеделник министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил Мухаммад ал-Мазруи.

В същото време енергийният министър на Венецуела Рафаел Рамирес заяви в понеделник, че страната е готова за съкращаване на производството на петрол, ако страните-членки на ОПЕК решат, че подобен ход ще допринесе за запазване на цените на суровината над 100 долара за барел.

Очакванията са след срещата на върха в ОПЕК, която ще се проведе на 31 май, целевата доставка от около 30 млн. барела на ден да бъде запазена.

Природният газ с доставка през юни нарасна с 2 цента, или 0,1%, до 4,26 долара за 1 BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още