IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължава да наваксва срива, поскъпва с 5% за седмица

На пазара има не само спекуланти и това не трябва да се забравя, коментират анализатори

13:39 | 26.04.13 г.
Златото продължава да наваксва срива, поскъпва с 5% за седмица

Цената на златото продъжава да се възстановява след резкия спад от предишната седмица. След като в четвъртък благородният метал записа най-голямото си поскъпване за тази година, котировките се насочват към седмичен ръст от около 5 на сто, пише MarketWatch.

Вчера златото с доставка през юни поскъпна с 2,7 на сто на борсата в САЩ, за да затвори при цена 1 462 долара за тройунция. В азиатската търговия днес суровината добави още близо процент, преди настроенията да се охладят и котировките да се върнат на нивото от вчера.

В процентно отношение поскъпването на златото от вчера е най-голямото от юни месец миналата година насам, а в доларово (38,30 долара) – най-силно от септември досега.

„Перпсктивата централните банки да купуват злато, както и силното търсене на физическия метал, генерираха оферти и напомниха на всички, че на пазара няма само спекуланти“, коментира Крис Уетсън от IG за MarketWatch.

Отстъплението на долара също помогна за обръщане на силно негативния краткосрочен тренд, който предизвика рязко поевтиняване на златото. От началото на месеца благородният метал е поевтинял с над 8 на сто.

Днес доларовият индекс, който мери стойността на долара срещу шест основни валути, се понижава в очакване на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината. Предварителните прогнози са за ръст от 3,2 на сто на годишна база след 0,4 на сто, измерени в края на 2012 година.

Вчера силен ръст записа и цената на среброто. То поскъппна с 5,7 на сто до 24,14 долара за тройунция, достигайки двуседмичен връх.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още