IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се отърси от шока и цената пое нагоре

Заради слухове за извънредна среща на членовете на ОПЕК и цената на петрола се повиши с над 2%

10:31 | 19.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Златото се отърси от шока и цената пое нагоре

Цената на златото отново стана атрактивна за инвеститорите след разпродажбите от началото на седмицата. След четири последователни сесии на спад вчера търговията приключи с повишение за фючърсите върху суровината. През нощта пък поскъпването набра сила и металът се върна на цена над 1 400 долара за тройунция.

Вчера в Ню Йорк златото с доставка през юни поскъпна с 0,7 на сто до 1 392,50 долара за тройунция. В часовете за електронна търговия жълтият метал привлече внимание, поскъпвайки с 1,6 на сто до 1 414 долара за тройунция.

Така златото е с близо 100 долара над удареното в началото на седмицата дъно от 1 322 долара за тройунция. Котировките обаче са доста далеч от нивата отпреди седмица, когато бяха около 1 550 долара.

Днес повишение отбелязва и цената на петрола. В рамките на вчерашната сесия лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпна с 1,5 на сто до 88,23 долара за барел. Тази сутрин суровината добавя още 0,75 на сто до 88,64 долара за барел.

Основна причина за поскъпването са спекулациите, че предстои спешна среща на страните-износителки на петрол (ОПЕК), на която да се обсъди рязкото поевтиняване на суровината от последните седмици.

Петролът доказа устойчивостта си в четвъртък на фона на смесените икономически данни от САЩ. Първоначалните молби за помощи на безработни нарастват до 352 000 за миналата седмица спрямо ревизираните 348 000 броя през предходната седмица. Икономистите очакваха броят достигне най-много 355 000. 

Индексът на производствената активност Philly Fed за април отчете ръст до 1,3 пункта спрямо 2 пункта месец по-рано. Икономистите очакваха нарастване до 4 пункта. Общият индекс на икономическите ранни индикатори пък отчете през март първия си спад от август 2012 г.

В четвъртък  венецуелският министър на петрола Рафаел Рамирес заяви пред представители на медиите, че членовете на ОПЕК може да се събират на извънредно заседание, за да обсъдят бързия спад на цените на суровината. Отделно организацията има планирана среща, която ще се състои през май във Виена.

Венецуела е един от членовете на ОПЕК, който приветства високите цени на петрола и може да бъдат засегнат, ако цените паднат под предпочитаното от страната ниво от 100 долара за барел. В Латинска Америка Венецуела е най-големият производител на петрол и се смята от някои експерти за държавата с най-големите запаси в целия свят. ОПЕК представлява страните, които са отговорни за 40% от световния добив на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Измамата на финансовите пазари пак набира сила. Всичко е източване на хората от банкери и измислени финансисти икономисти и друга паразитна палач дето една стинка неможе да изкара с честен труд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
dim4o
преди 11 години
Тук ми говорят повече за петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
skitalo
преди 11 години
A?! Ама как нагоре?! То нали-и-и.. таквозина... до нулата щеше... и централните баМки щяха на вторични да го предадат тяхното...?!(да не се стискат - тъй де!)Станала е ПАК някаква грешка тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
НЕ, заемите са с хартийки!рИформите се "прокарват" със заеми ! - да си чул някъде да спасяват някой със злато ??????????? - обратно, нулират му кинтите с него :))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Ех... Света се управлява със сила и оръжие. Нищо, че някой го обличат в думите "капитализъм" и "демокрация". А в доста от случаите златото е доста привлекателно за силата. Хартийките са фон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
mos70
преди 11 години
Това е корекция. Генерално златото е надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
iivanoff
преди 11 години
света се управлява с хартийки... който продал златото, продал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Който купувал купувал, които е**л е**л, който си е продал златото за хартийки се е пре***а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още