IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху цената на златото остава

Във вторник благородният метал поскъпна, но почти целият ръст бе заличен през нощта

08:52 | 17.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Натискът върху цената на златото остава

Натискът върху цената на златото продължава, въпреки че борсовата сесия във вторник донесе глътка въздух на инвеститорите след пропадането от предходните два търговски дни. Вчера котировките се повишиха с 2%, след като в понеделник суровината записа най-кошмарния ден от 80-те години на миналия век досега.

На борсата в Ню Йорк във вторник цената на златото с доставка през юни се повиши с 1,9 на сто до 1 387,40 долара за тройунция. Така бе сложен край на пропадането от петък и понеделник, предизвикало спадове в цената от съответно 4,2 и 9,3 на сто, пише MarketWatch. Общо за двете сесии цената на метала се сви с 200 долара за тройунция.

През нощта обаче стана ясно, че мечките не са отхлабили хватката си и върху цената отново бе оказан натиск. Така към 8:40 часа българско време благородният метал поевтинява с 0,8 на сто спрямо затварянето си от вторник до 1 376 долара за тройунция.

Ръстът на котировките вчера може да се определи като слаб, коментира Ведан Мимани, портфолио мениджър в Atyant Capital Global Opportunities Fund. “Това обаче е типично движение за златото и причина за фразата златото слиза с асансьора, но се качва по стълбите. Ще отнеме време, докато цената се стабилизира и купувачите заемат позиции“, допълва той.

След разпродажбите от края на миналата и началото на тази седмица CME Group, която организира търговията със злато на борсата в Ню Йорк, повиши маржин изискванията за търговия със злато, сребро и други ценни метали. Този ход дойде с цел да се намали краткорсочната волатилност, обяснява Джефри Райт от Global Hunter Securities.

Обезпечението, или самоучастието на инвеститорите при търговията със злато, от днес ще е в размер на 19% от цената на сделката. При среброто маржът се увеличава до 18 на сто.

Вчера цената на среброто се повиши с 1,1 на сто до 23,63 долара за тройунция, след като в понеделник котировките пропаднаха с 11 на сто. Тази нощ обаче почти всичко, спечелено вчера, бе заличено, тъй като среброто поевтинява с 1,25 на сто до 23,34 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Цитат: "...случилото се е провокирало много margin call и затваряне на overleveraged сметки (автоматично активиране на клаузи при срив на пазара при покупка на активи със заемни средства)."Това обяснява какво и защо се е случило. Нарича се спекулация, и в случая спекулантите гризват дръвцето мнооого здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още