IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в световен мащаб са нараснали с 0,8% през март

От Организацията за земеделие и прехрана повишиха прогнозата си за добива на зърнени храни през 2012 г. и очакват възстановяване на добивите през 2013 г.

12:42 | 11.04.13 г.
Цените на храните в световен мащаб са нараснали с 0,8% през март

Цените на храните на световните пазари са нараснали с 0,8% през март, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) към ООН, цитирани от Ройтерс.

Индексът на агенцията, който измерва месечните ценови промени за кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни произведения и захарта, е достигнал 212,4 пункта през миналия месец от 210,7 пункта през февруари.

Повишението се дължи основно на млечните продукти, докато цените на зърнените култури са останали стабилни.

От базираната в Рим агенция повишиха и оценката си за добива на зърнени храни през земеделската 2012 г., приключваща в края на юни, до 2,309 млрд. тона, което е с 3 млн. тона повече в сравнение с прогнозата, направена през март.

Оттам добавиха, че през земеделската 2013 г. добивите от зърнени храни в световен мащаб могат да се възстановят - освен при лоши метеорологични условия – заради увеличаването на засетите площи, породено от привлекателните цени, и възстановяването на реколтата, която през 2012 г. бе под средните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още