IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола с 5% спад за седмица

Проблемите в еврозоната и слабите данни за пазара на труда в САЩ натиснаха котировките надолу

09:29 | 08.04.13 г.
Цената на петрола с 5% спад за седмица

Цената на петрола се понижи значително през последната седмица. Като основни причини за това може да се посочат слабите данни за пазара на труда в САЩ и проблемите пред производствения сектор в еврозоната.

Лекият суров петрол поевтиня с 4,7 на сто между понеделник и петък, за да приключи седмицата при 92,70 долара за барел. Днес настроенията са малко по-оптимистични, като в азиатската търговия фючърсите с доставка през май поскъпват с 0,3 на сто до 92,95 долара за барел.

В Лондон пък брентът изгуби над 2%, за да затвори при най-ниското си ниво от юли миналата година. За цялата седмица пък котировките пропаднаха с над 5 на сто до 104,12 долара за барел. Така суровината все повече се приближава до психологическата бариера от 100 долара за барел.

Основните новини, които повлияха негативно на петролния пазар, са свързани с икономическата активност в еврозоната и САЩ. През седмицата се появиха данни, че тя се е забавила неочаквано. На този фон дойде и новината, че петролните запаси на американския пазар са нараснали с повече от очакваното.

Данните за пазара на труда, които показаха, че американската икономика е създала едва 88 хил. работни места през март, също подействаха като катализатор за разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още