IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна разпродажба на златни активи

През настоящото тримесечие гарантираните със злато ETP активи се свиха с 6,9%

17:49 | 28.03.13 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото поевтиня отново и е на път да приключи второ тримесечие със загуби, след като гарантираните с благородния метал борсово търгувани продукти (ETP) отбелязаха рекорден спад, съобщава Bloomberg.

В същото време фокусът на инвеститорите остана раздвоен между кризата в еврозоната и перспективите за възстановяването в САЩ.

През настоящото тримесечие гарантираните със злато ETP активи се свиха с 6,9% поради спекулации, че Федералният резерв (Фед) ще ограничи мерките за стимулиране на икономиката.

На фона на окуражаващите макроикономически сигнали от САЩ през последното тримесечие доларовият индекс, който проследява щатската валута спрямо кошница от 6 основни валути, се е повишил с 4,1%, отбелязвайки най-силния си ръст от третото тримесечие на 2011 г.

„Чувствителният отлив от борсово търгуваните фондове (ETF) е притеснителен“, казва Филип Петерсън, стратег на SEB AB в Стокхолм. „Това е много мечи знак“.

Днес в Лондон златото с непосредствена доставка поевтиня с 0,3% до 1600,7 долара за тройунция.

От началото на тримесечието цената на благородния метал се е понижила с 4,5%, приключвайки три поредни месеца със спад за първи път от 2001 г.

Златото се радваше на печалби през последните 12 години не на последно място заради политиката на централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 4
I
преди 11 години
Щом започнаха по медиите да говорят за разпродажби на златото, значи е време да поскъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още