IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кудрин: Инфлацията в Русия може да се върне към 15-процентовите нива

Рязък спад в цените на петрола в света ще понижи приходите, но няма да свие в достатъчна степен вноса на стоки и услуги, твърди бившият финансов министър

20:54 | 04.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Кудрин: Инфлацията в Русия може да се върне към 15-процентовите нива

Според него икономическият растеж не изисква такива парични количества в страната, каквото поддържа Русия през последните години. Например в Китай при ръст на БВП между 8% и 14% в периода 2000-2007 г. ежегодното нарастване на паричната маса (агрегатът М2) не надхвърляше 20%, средната инфлация бе 2%. „А в Русия през тези години тези показатели надхвърляха 2 пъти китайските, който имаше темп на ръст над руския. Т. е. икономическият растеж не изисква такова количество пари“, изтъкна Кудрин.

Той посочи, че освен това тече процес на свикване с високото ниво на вливане на средства в икономиката. „Но само щом цените на петрола паднат, се срива курса и инфлацията се ускорява“, подчерта експертът.

Той обясни, че при девалвирането на националната валута се получава автоматично поскъпване на вносните стоки. „Дори нашите съграждани да се откажат от част от тези стоки, то високата степен на привикване към вносната стока в потреблението, производството, частите и т. н. ще доведе до това, че делът на вноса ще остане висока, като успоредно с това той поскъпне в стойностно изражение. Т. е. в този случай ни чака ускоряване на инфлацията примерно до ниво от 15% годишно“, твърди Кудрин.

„В нашето положение само правителството разполага с най-ефективния инструмент. Правителството може да намали както притока на валута, така и да не влива доларите си на пазара“, добави той.

По думите му обаче правителството досега не се е справяло с тази задача, увеличавайки прекомерно разходите и повишавайки дефицита, който не се компенсира с приходите от петрола и природния газ. „По този начин то самостоятелно даде приноса си както в укрепването на рублата, така и в инфлацията. Правителството трябва да действа по-твърдо“, убеден е бившият финансов министър.

В условията на силен платежен баланс правителството трябва да осигурява необходимия размер на спестявания от приходите от петрола и природния газ, а базовата цена на петрола при въвеждането на бюджетното правило е добре да се фиксира на ниво от 80 долара за барел в постоянни цени, смята той. Средната цена на петрола от марка Urals през 2012 г. бе 110,52 долара за барел.

През миналата година руските валутни резерви се увеличиха с 30 млрд. долара, докато през 2011 г. този ръст бе само от 12,6 млрд. долара. Положителното салдо на текущата сметка в руския платежен баланс намаля през 2012 г. със 17,7% спрямо предходната година до 81,3 млрд. долара. Положителното салдо във външнотърговския баланс на Русия също се е свило през миналата година, но с 2,2% до 193,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
Mr_crash
преди 11 години
Така е ***! Като нямате акъл да направите дори телевизор, така ще е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още