IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар и слабият растеж в САЩ притиснаха цената на петрола

От утре влизат в сила мащабните съкращения на публичните разходи в САЩ

22:47 | 28.02.13 г.
Силният долар и слабият растеж в САЩ притиснаха цената на петрола

Цената на лекия петрол се понижи в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк заради силния долар и по-слабия от очакваното ръст на американската икономика.

В края на сесията барел лек американски суров петрол със срок на доставка месец април поевтиня със 71 цента, или 0,8%, до 92,05 долара. За месеца понижението достига 5,6%.

В Лондон априлските контракти на сорта брент изтриха 92 цента, или също 0,8%, до 110,95 долара.

Пазарните участници се разочароваха от икономическия растеж на САЩ през последните три месеца на 2012 г. Според ревизията на данните брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е регистрирал ръст от 0,1%, докато първоначалната беше за спад от 0,1%. Икономисти обаче очакваха ръстът да достигне 0,5 на сто.

“Новата оценка е леко разочароваща”, коментира пред Bloomberg Джейкъб Корел, анализатор от Summit Energy Inc. “Въпреки това обаче се вижда, че вървим в правилната посока”, допълва той.

От утре влизат в сила и мащабните бюджетни съкращения, които републиканци и демократи отложиха навръх Нова година. По-рано днес законопроекти на двете партии, които да отменят част от планираните икономии, не успяха да минат в Сената. Предстои лидерите на Конгреса да обсъдят икономиите с президента Барак Обама.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че бюджетните съкращения ще навредят на икономическия растеж, както и че фондът вероятно ще понижи очакванията си за икономическия растеж на САЩ.

Заради очакваното забавяне на икономиката Администрацията за енергийна информация намали прогнозата си за потреблението на петрол през годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още