IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос и Луис Бейкън са свили инвестициите си в злато

За 2012 г. инвестициите в злато са намалели с 9,8% до 1 534,6 тона

15:46 | 21.02.13 г. 1
Джордж Сорос и Луис Бейкън са свили инвестициите си в злато

Инвеститорите Джордж Сорос и Луис Муур Бейкън през миналото тримесечие са свили инвестициите си в активи, свързани със златото, след като фючърсите за ценния метал отчетоха най-негативната динамика за последните 8 години, съобщава специализираният уебсайт Gold.ru, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В момента цената на златото е на най-ниското си ниво от края на юли 2012 г. - 1 568 долара за тройунция, а през четвъртото тримесечие на 2012 г. се понижи с 6% до 1 664 долара за тройунция.

Към 31 декември 2012 г. Soros Fund Management LLC е свил инвестициите си в SPDR Gold Trust – най-големия инвестиционен фонд за ценния метал – до 600 000 акции, сочат данни на американската Комисия за ценните книжа и борсите. Moore Capital Management LP, управляващ активите на Бейкън, е продал целия си пакет акции в SPDR и е понижил дела си в Sprott Physical Gold Trust.

Решенията на Сорос и Бейкън могат да засилят слуховете, че 12-годишният период на ръст на цените на златото е към своя край, тъй като икономическите показатели в САЩ и Китай показват признаци на възстановяване. Според редица икономисти през следващите тримесечия ръстът в двете най-големи световни икономики ще се ускори.

Откакто през октомври 2012 г. цената на метала достигна 13-месечен максимум, хедж фондовете са свили позициите си в злато с 56%. 

През последното тримесечие на 2012 г. своите акции в SPDR Gold Trust продадоха и Lone Pine Capital LLC и Scout Capital Management LLC. За същия период световните инвестиции в злато, включително в кюлчета, монети и борсово търгувани фондове, са намалели с 8,3% до 424,7 тона, а за цялата 2012 г. спадът е с 9,8% до 1 534,6 тона, сочат данни на Световния съвет по златото.

Анализаторът на Credit Suisse Group AG Том Кендъл отбелязва, че най-вероятно цената е достигнала максимума си през 2011 г. и сега преобладават рисковете от понижаване във връзка с подобряването на положението на световната икономика.

Други анализатори подчертават, че в момента хората предпочитат да влагат средства в активи и акции, свързани със суровините, но ако проблемите в Европа и САЩ се изострят, инвеститорите могат отново да се върнат към златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"и сега преобладават рисковете от понижаване във връзка с подобряването на положението на световната икономика." Ама положението на световната икономика подобрява ли се в момента бе колеги? Що не съобщавате тука! Казвайте ги тези неща навреме, че аз в маомента играя на понижение и има опасност да ми изгори демо - сметката. Добре, че са хората от Голд точка ру, че ако разчитам на вас съм за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още