IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лекия петрол се задържа над 97 долара за барел

Ядрените инспектори на ООН пак не са успели да постигнат сделка с Иран за ядрената програма на страната

22:25 | 14.02.13 г.
Цената на лекия петрол се задържа над 97 долара за барел

Цената на лекия петрол се повиши в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, като намери подкрепа в по-добрите от очакваното данни за пазара на труда. ръстовете обаче останаха ограничени заради силния долар на валутните пазари.

На финала на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол поскъпнаха с 0,3% до 97,31 долара за барел при по-ниско ниво на изтъргуваните обеми в равнение със средното за 100 дни. От началото на годината цените са се покачили с 6%, изчисляват от Bloomberg.

В Лондон априлските контракти на сорта брент поскъпнаха с 24 цента до 118,12 долара за барел също при по-ниски изтъргувани обеми. Мартенските контракти, които изтичат днес, се установиха на 118,72 долара за барел.

Днес стана ясно, че ядрените инспектори на Организацията на обединените нации (ООН) не са успели да постигнат сделка с Иран за ядрената програма на страната. Все още не е определена нова дата за преговори, което означава, че строгите икономически санкции срещу Техеран остават в сила.

„Иран оказа малка подкрепа на пазара, който почти е изгубил надежда за тези преговори. По-сериозна подкрепа оказаха данните за подадените молби за обезщетения при безработица“, коментира пред информационната агенция Фил Флин, старши анализатор от Price Futures Group в Чикаго.

Американското трудово министерство съобщи днес, че през миналата седмица са били подадени общо 341 хил. искания за обезщетения при безработица, което е с 27 хил. по-малко спрямо заявленията, подадени през предходната седмица. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха подадените молби да бъдат 360 хил.

„Има три причини пазарът да се засили. Увеличава се търсенето в САЩ и Китай, а виждаме и че цената се възползва от геополитическите условия“, посочи Джулиъс Уокър от UBS Securities в Ню Йорк.

Според анализатори търсенето на горива в САЩ нараства, като доставките са се увеличили с 5,5% до 19 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още