IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски банки губят традиционния си апетит си към златото

UBS и Credit Suisse насочват клиентите си към покупки на физическо злато, за да избегнат нуждата от заделяне на допълнителни резерви

11:31 | 30.01.13 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

По-високите такси за съхраняването на злато са поредният знак за напрежението в швейцарския банков сектор, след като инвеститорите, търсейки спасително убежище за своето богатство, вложиха много средства в страната.

През миналия месец UBS и Credit Suisse въведоха отрицателна лихва върху краткосрочните кешови депозити в опит да спрат входящите потоци от инвеститори, продължаващи да търсят спасително убежище от кризата в еврозоната.

Ходът им предизвика объркване сред трейдърите, като се има предвид значението на Швейцария като център на спотовата търговия със злато, но разкри възможности за конкурентите им.

Според мениджъри от бранша банки извън Швейцария обмислят изграждането на нови хранилища в страната, за да се възползват от действията на UBS и Credit Suisse.

В началото на финансовата криза някои от инвеститорите в злато започнаха да прехвърлят вложенията си от обезпечени със злато активи директно в злато, което по принцип им излиза по-скъпо. Но докато собствениците на злато са защитени при евентуален фалит на банката, тези със сметки за обезпечени със злато активи биха могли да изгубят своята инвестиция.

„Банките силно желаят клиентите им да преминат от позиции, обезпечени със злато, в пряко притежания на злато“, заяви Филип Клапвайк, ръководител на отдела за анализи на металите в консултантската компания за ценните метали  Thomson Reuters GFMS.

„Имаше етап, в който процесът бе стимулиран от усещащите се кредитни рискове. Но настоящият е стимулиран от самите банки, които казват на клиентите си: Прехвърлете се към пряко притежание на злато, така че то да не влиза в балансите ни“.

През последните месеци UBS призова клиентите си да прехвърлят своето злато в „колективни сметки“ - инструменти, включващи пряка собственост върху златни кюлчета от страна на няколко клиента. Чрез подобно групиране на златните депозити банката избягва чисто логистичните проблеми при осчетоводяването на притежаваното злато от отделни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Оппа някой ве4е се е усетил че златото е балончееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още