IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наркокартел в Мексико печели от добив на въглища

Бизнесът на страховитите Los Zetas в северната част на страната е станал по-печеливш от наркотрафика и проституцията

14:16 | 12.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заподозрени членове на&nbsp;Los Zetas бяха изправени миналото лято пред Върховния съд на Гватемала за отвличания и убийства.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заподозрени членове на Los Zetas бяха изправени миналото лято пред Върховния съд на Гватемала за отвличания и убийства. Снимка: Ройтерс

Los Zetas е най-опасният и най-напредналия организационно и технологично наркокартел в Мексико, според американското правителство, а сега е на път да се превърне и в най-страховитият производител на енергия в страната, пише сайтът Oilprice.com.

През последните три години картелът придоби контрол над региона Коахила в северната част на страната, близо до границата с Тексас. Организацията навлезе тихомълком в областта и чрез заплахи подчини на своето влияние цялата търговия, политика и бизнес.

Експанзията не бе предприета, за да разшири операциите на картела, свързани с наркотрафик и проституция, а за да се осигури навлизане в добива на въглища.

Щатът Коахила е богат на такива залежи, които ще донесат на картела повече или по-малко законни приходи. Въглищата се добиват от лошо платени работници или се купуват евтино от малки мини, които са принудени да продават продукцията си на престъпната организация.

Los Zetas впоследствие препродава въглищата на държавна компания с 30 пъти печалба. Бизнесът е толкова успешен, че според бившия управител на Коахила Умберто Морейра е станал по-печеливш за картела от наркотрафика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Бе що се занимават с глупости?! Нема ли кой да ги светне да отворят 2-3 банки...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Сега трябва топлоцентрала да си купят а после.........защо не и АЕЦ !? ...е след референдум де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
ха ха ха.. Взели са почин така да се каже ! Сега, следва да се преименуват в бизнесмени и да си създадат камара. Така де, работодатели са вече официално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Това наще мутри го правиха през 90-те години. Сега всичко е законно и са порядъчни бизнесмени :0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още