IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лекия петрол се повиши слабо в последната за седмицата сесия

Отчетеният ръст на доставките на горива в САЩ е ограничил силно поскъпването на черното злато

22:19 | 04.01.13 г.
Цената на лекия петрол се повиши слабо в последната за седмицата сесия

Цената на петрола слабо се покачи в последната за седмицата сесия, като преодоля данните на енергийното министерство на САЩ за ръста на доставките на горива и петролни дестилати в страната през миналата седмица.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец февруари поскъпнаха със 17 цента, или 0,2%, до 93,09 долара за барел, след като стана ясно, че заетостта в САЩ през декември се е подобрила, а безработицата се е задържала на най-ниско ниво от 4 години, предаде Bloomberg.

Февруарските контракти на сорта брент обаче поевтиняха с 1 долар, или 0,9%, до 111,14 долара за барел в Лондон.

Днес американското трудово министерство съобщи, че през декември са били създадени 155 хил. нови работни места. Освен това бяха ревизирани нагоре данните за новосъздадените работни места в САЩ през ноември миналата година. Потвърди се също така, че безработицата е останала на най-ниско равнище от 4 години.

“Данните за новооткритите работни места са по-силни от очакваното и подкрепиха пазарите”, коментира за информационната агенция Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Според него обаче отчетеният ръст на доставките на горива е ограничил силно поскъпването на черното злато.

Запасите от суров нефт обаче са регистрирали известен спад през миналата седмица, но това е традиционно за края на годината, тъй като производителите в Мексиканския залив намаляват капацитета, за да редуцират данъците си, отбелязва информационната агенция.

Източник на притеснения за пазарите е и здравословното състояние на президента на Венецуела Уго Чавес, заради което възникнаха въпроси какво ще се случи с контрола върху добивите на петрол в страната, пише MarketWatch.

Според информации в момента Чавес се бори с инфекция на белите дробове, след като беше опериран миналия месец, а новият му мандат трябва да започне от 10 януари.

Според експерти обаче той не е успял да развие петролния потенциал на Венецуела, откакто дойде на власт през 1999 г., и буквално е съсипал нефтената индустрия на страната.

Според данни на консултантската компания WTRG Economics дневното производство на петрол във Венецуела се е свило до 2,2 млн. барела дневно от 3,5 млн. барела, колкото беше през 1999 г.

Страната остава четвъртият по големина доставчик на суровина за Щатите, но американският внос намалява в последните години, показват данните на американската агенция за енергийна информация.

Според анализатори, ако се стигне до промяна на върха на Венецуела, това няма да доведе до незабавен позитивен ефект за петролните пазари. Предаването на властта, което се очаква от много експерти, може да засили рисковете за индустрията, особено ако се стигне до насилие и социално напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още