IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото отново поевтиня след публикуванто на данните за БВП на САЩ

Ако златото затвори под 1668 долара това означава, че до края на първото тримесечие може да поевтинее до 1535 долара, коментира анализатор

18:50 | 20.12.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златните фючърси поевтиняха до най-ниското си ниво от август, след като стана ясно, че американската икономика е нараснала с повече от очакваното през изминалото тримесечие и това разколеба очакванията, че Федералният резерв (Фед) ще разшири монетарните стимули, съобщава Bloomberg.

През третото тримесечие американската икономика нарасна с 3,1% , с което надхвърли всички очаквания, разкриват данни на щатското министерство на търговията. На 12 декември Фед обяви, че ще разшири програмата си за вливане на ликвидност, като освен ипотечните облигации за 40 млрд. долара, всеки месец ще започне да изкупува и ДЦК за по 45 млрд. долара.

Това е третата програма за вливане на ликвидност, която банката предприема за последните 4 години.

„БВП данните са по-добри от очакваното и това може да означава светлина в тунела и край на вливането на ликвидност от страна на Фед“, коментира Фил Стрейбъл, главен брокер на суровини към R.J. O’Brien & Associates в Чикаго.

Златото с доставка през февруари поевтиня с 1%  и се търгува около 1651 долара за трой унция, след като докосна 1647,3 долара – най-ниското ниво от 31 август. До вчера златото се радваше на ръст от 6,4% от началото на годината.

Златото изглежда ще приключи сесията под средното 200 дневно подвижно ниво около 1668 долара за трой унция – мечи сигнал за някои анализатори, които изучават исторически модели на движението на цената на благородния метал.

„Ако златото затвори под 1668 долара това означава, че до края на първото тримесечие може да поевтинее до 1535 долара“, коментира Дейв Луц, инвестиционен директор на Stifel Nicolaus & Co. в Балтимор.

До вчера златото бележеше 89% ръст спрямо декември 2008 г., подкрепено от монетарната политика на Фед.

Въпреки последния спад златото е на път да приключи 12-та поредна година с ръст поради монетарните стимули на централните банки от САЩ до Европа и Китай.

Активите на гарантираните със злато борсово търгувани фондове са се увеличили до рекордните 2631,79 метрични тона.

Същевременно сребърните фючърси с доставка през март изгубиха 2,9% до 30,22 долара, след като докоснаха 30,05 долара за трой унция – най-ниското ниво от 23 август.

Съотношението на цената на среброто към златото се повиши до 54,74 – най-високата стойност от август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още