IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лекия петрол се установи под 86 долара

Заради песимистичните прогнози на ЕЦБ и германската централна банка за икономическия растеж инвеститорите очакват търсенето на нефт да се свие в глобален план

22:47 | 07.12.12 г. 2
Цената на лекия петрол се установи под 86 долара

Цената на лекия петрол се смъкна в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк под 86 долара за първи път от 15 ноември, а за цялата седмица изтри 3%, съобщи MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари поевтиняха с 33 цента, или 0,4%, до 85,93 долара на барел, като днес се търгуваха в интервала 85,77 – 86,92 долара.

В Лондон януарските контракти на сорта брент поевтиняха с 18 цента до 106,85 долара.

Данните за безработицата в САЩ не успяха да подкрепят фючърсите на петрола заради силния долар на валутните пазари. Зелените пари достигнаха най-високото си ниво от 2 седмици срещу еврото, след като американското трудово министерство съобщи, че безработицата в страната е намаляла до 4-годишен минимум.

Според анализатори много от пазарните участници се опасяват, че отчетеното подобрение на пазара на труда в САЩ е временно явление. Освен това от доклада става ясно, че се свива активността на работната сила в страната.

В резултат на публикуваните данни доларът засили позициите си срещу еврото на валутните пазари, което пък беше поставено под натиск заради песимистичните прогнози на Европейската централна банка (ЕЦБ) и германската централна банка за икономическия растеж. Занижените очаквания на институциите предизвикаха опасения за търсенето на черно злато в глобален мащаб, което вероятно ще оказва натиск върху цените на нефта и през следващата седмица, отбелязва Bloomberg.

На 12 декември ще се състои среща на министрите на петрола от държавите – членки на Организацията на страните-износителни на петрол (ОПЕК). Според саудитския чнистър Али ал-Наими “цените са добри и потребителите са доволни”.

Очаква се ОПЕК да не променя квотите за добивите през следващата година.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се повиши в днешната сесия, но за седмицата регистрира загуба от 0,4 на сто.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец февруари добавиха 3,7 долара, или 0,2%, до 1 705,5 долара, като преди това докоснаха нивото от 1 706,9 долара.

Очаква се през следващите седмици цената на златото да продължи да се покачва заради макроикономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
защото трябва по голяма 4аст от животът ни да принадлежи на системата...измерено 4рез парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
защо цената не е 2 лв или под 2 лв тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още