IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отбеляза трета поредна сесия на спад

Производството на черно злато в САЩ подобрява нови рекорди

22:19 | 28.11.12 г.
Цената на петрола отбеляза трета поредна сесия на спад

Цената на петрола се понижи за трета поредна сесия на стоковата борса в Ню Йорк и достигна едноседмичен минимум, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари поевтиняха с 69 цента, или 0,8%, до 86,49 долара за барел, като преди това се търгуваха и на 85,36 долара, което е най-ниско ниво от 16 ноември.

В Лондон януарските контракти на сорта брент поевтиняха с 82 цента, или 0,7%, до 109,05 долара за барел.

Цената на черното злато остава под натиск заради разочарованието на пазарните участници около прогреса на преговорите за преодоляването на фискалната пропаст в САЩ.

„Икономическите и политически опасения доминират на пазарите в момента“, коментира пред информационната агенция Адам Уайз, управляващ директор на Manulife Asset Management.

„Липсата на споразумение за фискалната пропаст повишава опасенията за бъдещето на икономиката“, допълни той.

Днес президентът на САЩ Барак Обама за пореден път изрази надеждата си до споразумение да се стигне преди Коледа. Предстои той да се срещне и да обсъди фискалната пропаст с едни от най-изявените корпоративни лидери в страната, както и с опонента си от изборите – републиканеца Мит Ромни.

Натискът върху цената на лекия петрол отслабна в края на сесията, след като излязоха данните на американското енергийно министерство за запасите от суроф нефт и горива през миналата седмица.

Статистиката сочи, че петролните резерви изненадващо са намалели с 347 хил. барела до 374,1 млн. барела, въпреки че производството на нефт се е увеличило със 108 хил. барела до 6,82 млн. барела – най-високо ниво от февруари 1994 г.

Производството на черно злато в САЩ отбелязва ръстове вече 12-та поредна седмица, което е най-дългият позитивен период от 1990 г. насам.

Същевременно са се увеличили запасите от горива в страната, но са намалели резервите от гориво за отопление. Паднало е и нивото на търсене и потребление на горива.

Цената на златото също се понижи на стоковата борса. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поевтиняха с 25,8 долара, или 1,5%, до 1 716,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още