IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола започна да отстъпва

Инвеститорите очакват прекратяване на огъня в Близкия Изток, както и ръст на запасите от суров нефт и горива в САЩ

22:47 | 20.11.12 г.
Цената на петрола започна да отстъпва

Цената на петрола отстъпи от достигнатия едномесечен максимум, след като Хамас съобщи, че проектът на съгласие за прекратяване на огъня, с който ще се сложи край на сраженията между Израел и палестинската групировка в Ивицата Газа, е почти готов, предаде Bloomberg.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари поевтиняха с 2,53 долара, или близо 3 на сто, до 86,75 долара за барел, което е най-голям спад на цената от 7 ноември.

Вчера контрактите достигнаха в подножието на 90 долара, което е най-високо ниво от 19 октомври.

В Лондон януарските контракти на сорта брент днес поевтиняха с 1,96 долара, или 1,8%, до 109,74 долара за барел.

“Геополитиката ще доминира в краткосрочен план движението на енергийните пазари”, коментира пред MarketWatch Тарик Захир, управляващ директор на Tyche Capital Advisors.

Президентът на САЩ Барак Обама изпраща държавния секретар Хилари Клинтън с надеждата, че тя ще посредничи успешно за постигането на споразумение между враждуващите лагери и прекратяването на конфликта между Израел и Ивицата Газа.

Тя ще посети обстрелваният преди няколко дни Йерусалим, столицата на Египет Кайро, както и Рамала.

Израелски дипломат, пожелал анонимност, е коментирал, че ако преговорите се провалят, Тел Авив има готовност да осъществи нападение.

Пазарните участници освен това очакват данните на американската енергийна администрация за запасите петрол в САЩ, които ще бъдат публикувани утре. Анализатори очакват, че през миналата седмица резервите от суров нефт и горива в страната са се увеличили.

Натиск върху цената на петрола оказаха и ръстовете на долара на валутните пазари. Доларовият индекс, който отчита представянето на зелените пари срещу шест други валути, нарасна до 80,948 от 80,854.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се понижи с над 11 долара. Благородният метал със срок на доставка месец декември поевтиня до 1 723,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още