IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лекия петрол се повиши до едноседмичен максимум

Апетитът за риск на инвеститорите се засили заради добрите макроикономически данни от САЩ и Китай

21:49 | 01.11.12 г. 2
Цената на лекия петрол се повиши до едноседмичен максимум

Цената на лекия петрол достигна едноседмичен максимум в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, след като американското енергийно министерство обяви, че резервите от суров нефт в Щатите са намалели, предъде Bloomberg.

Същевременно днес бяха публикувани серия от много добри макроикономически данни, които възродиха надеждите, че темповете на възстановяване на американската икономика се засилват.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 85 цента, или 1%, до 87,09 долара за барел (най-високо ниво от 22 октомври), като преди това докоснаха нивото от 87,42 долара за барел.

В Лондон декемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 69 цента, или 0,6%, до 108,01 долара за барел.

Правителствените данни сочат, че запасите на САЩ от суров нефт са се понижили с над 2 млн. барела през миналата седмица, докато очакванията бяха за ръст на петролните резерви от 1,8 млн. барела.

Същевременно апетитът за риск на инвеститорите се засили заради отчетеното намаление на подадените молби за обезщетения при безработица през миналата седмица, ръста на новосъздадените работни места през миналия месец, подобреното потребителско доверие, както и регистрираното оживление в производствения сектор.

Данните на американското енергийно министерство показват, че производството на черно злато в САЩ нараства вече осма седмица, като е достигнало до 6,67 млн. барела дневно – най-високо ниво от януари 1995 г.

Вносът на нефт обаче е паднал с 10 на сто до 7,92 млн. барела на ден.

Запасите от горива в страната са се увеличили с 935 хил. барела през миналата седмица до 199,5 млн. барела, докато икономисти очакваха ръст от 850 млн. барела.

Добрите макроикономически данни от САЩ и Китай доведоха до спад в цената на златото на стоковата борса в Ню Йорк.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември изтриха 3,6 долара, или 0,2%, до 1 715,5 долара за тройунция, след като инвеститорите изостриха апетита си за по-рискови активи.

Натиск върху цената на златото оказа и доларът, който отбеляза ръст на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Нормално е да се запасяват за зимата след изборите. Чудя се на какво да вярвам - на данните за цените публикувани ежедневно също и в този сайт, или на статията !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Данните на американското енергийно министерство показват, че производството на черно злато в САЩ нараства вече осма седмица, като е достигнало до 6,67 млн. барела дневно най-високо ниво от януари 1995 г. При повишен добив и предлагане цените трябва да падат! Ако се качват е спекулация! На някой борсов играч! КОга ще забранят борсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още