IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за пазара на труда в САЩ вдигна цената на петрола

Напрежението в Близкия Изток също оказва влияние на пазарите

22:45 | 11.10.12 г.
Оптимизмът за пазара на труда в САЩ вдигна цената на петрола

Цената на петрола се повиши по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк, след като стана ясно, че подадените през миналата седмица заявления за обезщетения при безработица в САЩ са намалели до 4-годишен минимум, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поскъпнаха с 82 цента, или 0,9%, до 92,07 долара за барел, след като американското енергийно министерство съобщи, че запасите от суров нефт в Щатите през миналата седмица са нараснали повече от очакваното.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 1,42 долара, или 1,2%, до 115,73 долара за барел.

Американското трудово министерство съобщи днес, че през миналата седмица са били подадени 339 хил. молби за обезщетения при безработица, което е с 30 хил. заявления по-малко спрямо предходната седмица.

Анализаторите не очакваха подобно понижение, още повече, че през миналата седмица беше регистриран неочакван спад и на безработицата в Страната на неограничените възможности.

“Данните за пазара на труда дадоха нов тласък на пазара”, коментира пред информационната агенция Адисън Армстронг, директор пазарни проучвания в Tradition Energy.

По-евтиният долар на валутните пазари също даде тласък на цената на петрола. В допълнение, влияние продължава да оказва и напрежението в Близкия Изток.

Днес в Турция беше задържан и обискиран самолет от Москва за сирийската столица Дамаск заради подозрения, че се пренасят оръжия за режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Същевременно турската армия беше приведена в пълна бойна готовност, а в авиобазата на военновъздушните сили в Диарбекир, която е в близост до турско-сирийската граница, са били прехвърлени допълнително 25 изтребителя F-16.

Сирийските въоръжени сили взривиха нефтопровод в източната част на страната, съобщи арабската телевизия Ал Джазира. Тонове петрол са се излели в р. Ефрат.

Пазарните участници се опасяват, че напрежението може да засегне турското пристанище Джейхан, от където се изнасят по над 1,2 млн. барела петрол дневно.

Според анализатори обаче пазарът поне за момента не страда от недостиг на доставки. Конкретно американските петролни запаси са се увеличили през миналата седмица с още 1,67 млн. барела до 366,4 млн. барела сурав нефт, показват данни на министерството на енергетиката.

Заради отстъплението на долара и добрите данни на пазара на труда се повиши и цената на златото на стоковата борса в Ню Йорк. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 5,5 долара, или 0,3%, до 1 770,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още