IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пак потегли нагоре заради напрежението в Близкия Изток

Сортът брент поскъпна заради отложени доставки от Северно море

11:19 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола пак потегли нагоре заради напрежението в Близкия Изток

Напрежението в Близкия Изток и отложените доставки от Северно море подкрепиха ръста на цената на петрола до най-високото й ниво от повече от седмица, пише MarketWatch.

Новата краткосрочна ликвидна инжекция на централната банка в Пекин също оказа подкрепа на черното злато, а инвеститорите възродиха надеждите си, че Китай, в чаеството му на един от водещите потребители на суровината, ще засили търсенето.

По време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк снощи фючърсите със срок на доставка месец ноември поскъпнаха с 3,06 долара, или 3,4%, до 92,39 долара за барел, което е най-високо ниво от 1 октомври. В азиатската електронна сесия фючърсите се търгуват на малко над 92 долара за барел.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент вчера достигнаха 114,5 долара за барел, като тази сутрин търговията се води близо до нивото от 114 долара.

Вече шести пореден ден Турция обстрелва цели в Сирия. „Напрежението в Близкия Изток възражда някои геополитически опасения“, коментира за Bloomberg Джон Килдъф, партньор в Again Capital.

Турските военни сили отговориха на огъня на въоръжените сили на сирийския президент Башар ал-Асад, което провокира допълнително геополитическо напрежение.

Същевременно саудитският министър на петрола Али ал-Наими коментира пед Ройтерс, че страната му има възможност да задоволи търсенето на петрол.

„Имаме готовност напълно да задоволим търсенето на пазара. Ще продължим да работим и за понижаването на цените“, коментира ал-Наими преди срещата на държавите-членки на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още