IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни ще бъдат засегнати от глобалния недостиг на храни

МВФ идентифицира държавите с най-оскъдни резерви, най-силна зависимост от глобалните пазари и най-голям процент от доходите, отделян за храна

15:27 | 09.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засегнати от сушата царевични насаждения в долината на река Мисури, САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засегнати от сушата царевични насаждения в долината на река Мисури, САЩ. Снимка: Ройтерс

Рязкото нарастване на глобалните цени на храните ще засегне редица региони. Международният валутен фонд (МВФ) след този проблем, тъй като обикновено предоставя заеми на страните, които са пресушили валутните си резерви, пише Financial Times.

В глобалната си икономическа прогноза, публикувана в понеделник, Фондът разглежда уязвимостта на отделните региони от нарастването на цените на храните, в следствие на сушата в САЩ.

Високите цени на житото, царевицата и соята са проблем за много домакинства по света. Въпреки последната корекция, цените на основните хранителни продукти все още са с между 20% и 40% по-високи на годишна база.

В своя анализ МВФ задава три въпроса – кои страни имат оскъдни хранителни резерви, кои страни са най-силно зависими от глобалните пазари и населението на кои страни харчи най-голям процент от доходите си за храна. 

Страните и регионите в дъното на всяка категория са и най-уязвими от високите цени на храните.

Въпреки че Китай е голям вносител на определени храни (особено маслодайни култури като слънчоглед), страната ще устои на високите цени по-добре от други заради огромните си запаси. 

В същото време запасите на храни в САЩ са на едни от най-ниските нива в историята. Разходите за храна на американските домакинства обаче са едни от най-ниските като процент от доходите в света. Ето защо рисковете за страната също са малки.

Вероятно няма да е изненада, че регионите, изложени на най-сериозен риск са Карибският басейн и Централна Америка, които са силно зависими от вноса на храни и чийто запаси са на по-ниски нива от 2007-2008 г., когато хранителната криза достигна своя пик.

Други уязвими региони са Близкият Изток и Субсахарска Африка, които са сравнително силно зависими от вноса, а запасите им от пшеница са ниски.

Уязвима е и Северна Африка, където разходите за храна достигат 40% от доходите на домакинствата. Мароко, която до края на годината се очаква да внесе около 4,5 млн. тона пшеница, вече потърси предпазен заем от МВФ в размер на 6,2 млрд. долара.

Според МВФ обаче настоящата ситуация е по-малко сериозна в сравнение с кризата от 2007-2008 г., тъй като цените остават сравнително ниски, петролът не е толкова скъп и за момента никое правителство не се опитва да ограничава износа на храни.

Въпреки това Фондът предупреждава, че страните трябва да са готови да се справят с известен ръст на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
кой е авторът на одата "ГЛАД" ?Ко Ши Ям. а коя е жена му?Ко Щеш Яж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Елементарно Уотсън - бедните !!!За справки - Сомалия. Дългогодишен производител и ИЗНОСИТЕЛ на зърно за Саудитска Арабия. В същото време си умират от глад.Пазарната икономика може да бъде много неприятна. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още