IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се оттласна от двумесечното дъно

Ръстът беше подкрепен от отслабения долар и напрежението в Близкия Изток

22:26 | 04.10.12 г.
Цената на петрола се оттласна от двумесечното дъно

Цената на петрола се оттласна от двумесечното дъно, след като на валутните пазари еврото достигна двуседмичен максимум срещу долара, предаде Bloomberg.

Междувременно напрежението в държавите от Близкия Изток отново възроди опасенията, че може да се стигне до прекъсване на доставките на черно злато.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поскъпнаха с 3,57 долара, или 4,1%, до 91,71 долара за барел.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент добавиха 3,62 долара за барел, или 3,3%, като достигнаха 111,79 долара за барел.

“Еврото демонстрира сила срещу долара и това подкрепи повишението на цените на петрола”, коментира за агенцията Адисън Армстронг, директор пазарни проучвания в Tradition Energy.

По думите на анализатора отслабеният долар и засилването на напрежението в близкия изток имат комбиниран ефект върху цената на нефта.

На валутните пазари единната валута поскъпна до над 1,30 долара за 1 евро, което е най-високо ниво от 21 септември, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията е готова да започне да изкупува държавни ценни книжа.

Междувременно парламентът в Турция даде мандат на правителството да започне военни действия в Сирия, след като вчера смъртоносна бомба уби петима души в турско погранично градче.

Случаят засили опасенията, че и Турция ще бъде въвлечена в гражданската война в Сирия.

Анкара по принцип подкрепя бунтовниците, които искат да отстранят сирийския президент Башар ал-Асад и им позволява да използват бази на нейна територия. Ситуацията обаче възроди опасенията, че може да бъде увредена ключова инфраструктура за доставка на петрол.

При сегашните ценови нива обаче е малко вероятно президентът на САЩ Барак Обама да разпореди да бъде освободен част от стратегическия петролен резерв на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още