IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото стигна 6-месечен връх след новите стимули в Япония

Цената на петрола пък удари 6-седмично дъно покрай неизвестността около решението на испанското правителство дали да поиска спасителна помощ

16:59 | 19.09.12 г.
Златото стигна 6-месечен връх след новите стимули в Япония

Цената на фючърсите върху златото в Ню Йорк достигна най-високото си ниво от февруари, след като Японската централна банка разхлаби допълнително монетарната си политика в опит да подкрепи допълнително икономическия ръст в страната, съобщи Forexpros.

Фючърсите за злато с доставка през октомври поскъпнаха с 0,45%, търгувайки се на цена от 1 776,35 долара за тройунция, а в един момент достигнаха и 1 779,25 долара за тройунция. Това са най-високите цени от 29 февруари, когато цената достигна 1 792,15 долара за тройунция

Вероятно златото ще намери подкрепа на ниво 1 7951,95 долара за тройунция – дъно от 18 септември, а краткосрочната съпротива е разположена при днешния връх.

Действията на Японската централна банка следват тези на американския Федерален резерв от края на миналата седмица, когато бе обявен трети кръг на вливане на ликвидност в американската икономика, докато нивото на безработица не се понижи съществено. Инвеститорите са склонни да купуват злато заради опасения, че допълнителната ликвидност ще подкопае стойността на валутите и ще предизвика инфлация.

Същевременно неизвестността дали Испания ще поиска цялостна спасителна помощ продължава да тегне върху нагласите им. Пазарите реагират нервно на съобщенията, че испанският премиер Мариано Рахой все още не е решил дали да поиска помощ чрез новата програмата на Европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации, което ще означава подаване на молба до постоянния спасителен фонд за еврозоната.

Вчера испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария обяви, че правителството все още обмисля условията, които ще бъде принудено да приеме, ако помоли за помощ.

Среброто поскъпва също с 0,45% до 34,87 долара за тройунция, докато цената на медта се повиши с 1,15% до 3,830 долара за паунд.

Цената на петрола пък удари 6-седмично дъно, след като притесненията за състоянието на испанските публични финанси отново завладяха пазара, заличавайки печалбите след обявените от Японската централна банка мерки за стимулиране на ръста, съобщи Ройтерс.

„Няма конкретна информация, но се носят слухове, че Испания може да поиска спасителна помощ, което удря донякъде по еврото, а оттам се прехвърля към петрола“, заяви Роб Монтефуско от Sucden Financial.

В Лондон цената на петрола от сорта „Брент“ се понижава с 80 цента до 111,23 за барел, достигайки най-ниското си ниво от 8 август.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтинява с 41 цента до 84,88 долара за барел. От началото на седмицата цената на суровината се е понижила с 4,5%.

Заради нарасналото напрежение в Близкия Изток и Северна Африка обаче инвеститорите се притесняват за сигурността на доставките, което може да се отрези в ръст на цената на петрола. Те очакват и днешните данни за запасите от суровината в САЩ, както и данните за индустриалното производство в Китай, които ще бъдат публикувани утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още