IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия започна консултации за допълнителни доставки на петрол

Очевидно най-големият износител в света се опасява от въздействието на покачващите се цени на черното злато върху глобалната икономика

09:19 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Саудитска Арабия започна консултации за допълнителни доставки на петрол

Саудитска Арабия е предложила на основните си клиенти в Европа и Азия, както и на САЩ, да направи допълнителни доставки на петрол до края на годината, съобщи FT.

Това е знак, че най-големият износител в света се опасява от въздействието на покачващите се цени на черното злато върху глобалната икономика, отбелязва изданието.

В края на август финансовите министри на седемте най-развити икономики призоваха износителите на петрол да разширят производството си.

Саудитска Арабия първоначално реагира хладно на искането с мотива, че глобалното предлагане и търсене на нефт са балансирани. Кралството обаче реши да предприеме стъпки, за да свали цените, и започна консултации с големи рафинерии за доставки на допълнителни количества черно злато.

В момента Рияд прави оценка на отговорите на клиентите си.

“Сегашните цени са твърде високи”, коментира анонимен високопоставен източник от Саудитска Арабия. "Бихме искали да видите цените на петрола до 100 долара за барел", допълва източникът на изданието.

Подобни консултации с рафинерии Саудитска Арабия проведе и през март, седмица преди страната да увеличи производството си до 30-годишен максимум (10 млн. барела дневно).

Публикацията за консултациите, водени от кралството, имаше ефект върху пазарите и цената на лекия американски суров петрол се понижи. Натиск оказаха и данните за нарастващите петролни запаси в САЩ.

Снощи в Ню Йорк фючърсите върху лекия американски суров петрол със срок на доставка месец октомври поевтиняха с 1,3 долара до 95,29 долара за барел. В електронната азиатска сесия търговията продължават да се водят на близки нива, като цената за барел се движи около 95,5 долара.

Ноемврийските контракти на сорта брент в Лондон поевтиняха леко до 111,88 долара за барел в Лондон.

Изданието посочва, че цената на брента се е покачила с 33% от юни досега, като в петък барел се търгуваше над 117 долара. В понеделник само за няколко минути контрактите изтриха около 4 долара от цената си, но тя се възстанови изключително бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още