IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола е в подножието на 100 долара

Размириците в Близкия Изток и Северна Африка породиха опасения за прекъсване на доставките на петрол

22:17 | 14.09.12 г. 1
Цената на петрола е в подножието на 100 долара

Цената на петрола достигна подножието на 100 долара за барел заради размириците в Близкия Изток и Северна Африка.

В днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец октомври за кратко преминаха границата от 100 долара, а в края на сесията се установиха на 99 долара.

Цената на лекия петрол се покачи с 2,7% за седмицата, което е най-високият й седмичен ръст от средата на август.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 0,8% до 116,79 долара за барел. Преди това цената на брента достигна малко под 118 долара, което е най-високото й ниво от началото на май.

“Всички фактори, които се анализират от пазарните участници, сочат по-високи цени”, коментира пред Bloomberg Сара Емерсън, управляващ директор на Energy Security Analysis. Тя дори изрази изненада, че цената на петрола не е още по-висока заради размириците в Близкия Изток и Северна Африка.

Демонстрациите и насилието в региона не стихват вече четвърти ден и породиха опасения за прекъсване на доставките на петрол.

Днес в Тунис поне трима души бяха убити и около 15 – ранени, след нападение на американското посолство в страната, предаде Ройтерс.

Размирици обхванаха и Судан, където се съобщава за един убит по време на нападение над американското посолство в страната.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото разшири повишението си, след като американският Федерален резерв реши да предприеме нова стимулираща икономиката програма.

В днешната сесия цената на златото със срок на доставка месец декември поскъпна с още 60 цента до 1 772,7 долара за тройунция, след като вчера достигна седеммесечен максимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Цената на петрола е в подножието на 150 долара за барел ,по-точно.И още по-точно това ще се види този месец ,след старта на QE 3 плюс TWIST .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още