IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повиши до 4-месечен максимум

Новите стимули на Фед и напрежението в Близкия Изток и Северна Африка подкрепиха ръста

10:27 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола се повиши до 4-месечен максимум

Цената на петрола достигна 4-месечен максимум, след като Федералният резерв на САЩ реши да приеме нова стимулираща икономиката програма, за която се очаква да подкрепи търсенето на черно злато, предаде Bloomberg.

Американският Федерален резерв заяви, че ще продължи да изкупува активи, докато перспективите пред пазара на труда в САЩ не се подобрят значително.

Подкрепа на цената на нефта оказват и размириците в Близкия Изток и Северна Африка, заради които се възобновиха опасенията за прекъсване на доставките на петрол от региона.

На стоковата борса в Ню Йорк снощи лекият американски суров петрол със срок на доставка месец октомври поскъпна до 98,31 долара за барел. Тази сутрин ценовият ръст продължи и в електронната азиатска сесия, като цената на суровината достигна до 99,46 долара.

От началото на тази седмица цената на петрола е нараснала с общо 3%, показват изчисления на агенцията.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 84 цента до 116,72 долара за барел.

Същевременно продължават антиамериканските демонстрации в Йемен и Египет. В столицата на Йемен Сана един човек е бил убит, а петима – ранени, при атаката на американското посолство, съобщи телевизията Al Arabiya.

В Кайро поне 216 души са ранени заради сблъсъците в близост до американското посолство. Провежда се антиамериканска демонстрация в близост до швейцарската мисия в столицата на Иран – Техеран, която представлява американските интереси в страната.

Напрежението в Близкия Изток и Северна Африка тръгна след излизането на филм, в който е изобразен пророкът Мохамед, а според мюсюлманите това е равносилно на светотатство.

Преди това на 11 септември по време на атака срещу американското консулство в Бенгази беше убит американския посланик в Либия Крис Стивънс заедно с още трима дипломати.

В Близкия Изток и Северна Африка са концентрирани повече от половината от световните петролни резерви. Миналата година, когато се стигна до гражданска война в Либия, заради която бяха прекъснати доставките на петрол от страната, се наложи намесата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още