IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времената на скъпия петрол отминават

Петролният картел ОПЕК се настройва за спадащо търсене през 2013 г.

18:59 | 12.09.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Времената на скъпия петрол отминават

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е загрижена за световната икономика и коригира очакванията си за търсенето на петрол през следващата година в негативна посока. Затова и сега потребителите на петрола може да настроят в краткосрочен план отново на вълна „падащи цени“, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Поради по-слабото търсене цената на петрола можела отново да се доближи до границата от 100 долара, въпреки че днес тя се повиши. Цената на барел (159 литра) от сорта Брент нарасна с 1% до 115,7 долара. Преди около две години цената на барел беше малко над 80 долара.

„Икономическият спад в развитите страни може да достигне и най-важните развиващи се икономики", предупреди ОПЕК в месечния си доклад, публикуван вчера във Виена. Не се очакват пропуски в доставките на петрол, особено в Съединените щати складовете са пълни в изобилие.

За петролния картел ОПЕК е необратим фактът, че търсенето през следващата година ще нарасне с доста по-слаби темпове, отколкото през 2012 г. Тази година дневното потребление е нараснало до около 900 000 барела. В последната си прогноза петролният картел изчислява сега, че дневното потребление на петрол през следващата година ще падне до  800 000 барела.

Ако икономическият растеж в развитите страни се окаже значително по-нисък, това би имало съответните големи последици за потреблението и цената на петрола. За дванадесетте страни- производителки на петрол, които са обединени в ОПЕК, най-големите рискове през следващата година ще дойдат от еврозоната. ОПЕК осигурява около 40% от световното търсене на петрол.

Потребителите биха могли да очакват добри новини и от рафинериите. Операторите се опитаха да компенсират спада в цените на произведените в рафинериите бензин и дизел с затварянето на излишния капацитет, особено в Европа. Според страните от ОПЕК сега обаче може да се очаква затваряне и на други рафинерии и в други части на света, така че в дългосрочен план не би трябвало да се очакват покачващи се цени и при рафинериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Вярно заглавие : "Времената на скъпия петрол отминават "Защото,Идва времето на БЕЗЦЕННИТЕ ВЪГЛЕВОДОРОДНИ СУРОВИНИ. И там и 1000 $ няма да са точната оценка. Изобщо, тече заблуда на клиента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Петролът не е скъп и сега, просто хартиените пари поевтиняха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Така ли?Не съм забелязъл.Всъщност забелязвам само обратната тенденция - времената на евтиния петрол отминаха. Откога барелът е над любимата ми стойност от 50$ за барел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още