IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на златото и медта с рекорден ръст от месеци

Инвеститорите очакват Фед за започне да купува облигации заради слабите данни за пазара на труда

22:55 | 07.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите все по-често посягат към златото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите все по-често посягат към златото. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите на стоковите борси залагат след неочаквано лошите данни за работните места в САЩ нова парична инжекция от страна на Федералния резерв. Цените на златото и медта се повишиха в петък до няколкомесечен връх. Освен данните от САЩ ръстът на цените на суровините бе подпомогнат и от програмата за закупуване на обезпечени облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) и от мащабната инфраструктурна програма в Китай, предаде Ройтерс.

Растежът на заетостта в САЩ през август рязко се е забавил, което може да подтикне Федералния резерв към агресивни стимулиращи мерки в подкрепа на линеещата икономика. През миналия месец работните места извън селскостопанският сектор са се увеличили с 96 хил. – доста под очакваните 125 хил. и много по-малко от създадените през юли 141 хил. места. Същевременно безработицата в страната се е понижила до 8,1% от 8,3% през юли.

Покупките на облигации и други мерки на централните банки обикновено водят до увеличение на цените на суровините, тъй като инвеститорите на драго сърце влагат заделените си средства в тези считани за рискови активи. Освен това подобен ход ще постави долара под натиск, което ще направи търгуваните в американската валута суровини по-евтини за инвеститори извън доларовата зона.

От всичко това засега спечели преди всичко цената на златото, която скочи с 1,6% до 1727 долара за тройна унция – най-високата стойност от шест месеца насам. „Има вероятност Бен Бернанке да оповести нови мерки от страна на Фед още през идната седмица“, казва анализаторът на германската Commerzbank Даниел Бриземан. Заради нарастващите след това опасения за инфлация златото може да стане атрактивно вложение. През следващата седмица Фед ще заседава за новите си подходи в монетарната политика.

Цените на медта се повиши с 2,5% до 7895 долара за тон и по този начин е на най-високо ниво от почти четири месеца. Цената на индустриалния метал нараства отчасти заради това, че Китай - най-големият потребител на метала, обяви 60 инфраструктурни проекти с обща стойност повече от 150 млрд. Долара. По този начин народната република ще се опита да спре забавянето на местната икономика.

Цената на петрола попадна в една волатилна търговия под натиск, след като веднага след оповестяването на данните за американските работни места първоначално нарасна. За барел суров петрол от сорта Брент се искаше с 0,6% по-ниска цена от 112,81 долара. Цената на американския лек суров петрол се търгуваше с 1,1% по-евтино до 94,53 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
А така - на Бени е готов хеликоптера , Супер Марио стрерилизира еврокраставици , Китай строи пирамиди само и само да има растеж ,самураите всеки месец пускат някой друг трилион йени ....Еми печелят всички реални активи ,разбира се ,какво толкова ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още