IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с над 10% през август

Ураган, геополитика и пазарен оптимизъм бяха в основата на поскъпването

21:20 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна с над 10% през август

Цената на петрола се повиши с над 10% през август, след като и в последния ден от месеца котировките записаха значителен ръст.

В основата на месечното движение имаше от всичко по малко – геополитика, ураган и оптимизъм за развитието на глобалната икономика.

Днес лекият суров петрол с доставка през октомври повиши цената си с 2 на сто до 96,50 долара за барел, с което постигна увеличение за месеца от над 10 на сто.

Подобна бе и ситуацията в Лондон – днес брентът поскъпна с 1,7 на сто до 114,52 долара за барел, а за месеца поскъпването надхвърли 10 процента.

Основна роля за пазарните настроения днес оказа изказването на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който остави мнозина с впечатлението, че ще последва ново вливане на ликвидност във финансовата система.

Непосредствено след него котировките поеха рязко надолу, но постепенно ситуацията се обърна.

През месеца основни движещи фактори на цената бяха геополитическото напрежение в Близкия Изток, където опасността между военен конфликт между Иран и Израел се увеличава.

За поскъпването на суровината допринесе и ураганът Айзък, заради който бе спряна голяма част от производството в Мексиканския залив.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още