IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сеното става ключова стока за САЩ

Фуражната култура отбеляза рекордно поскъпване от 150% на годишна база след безмилостна суша в Средния Запад

19:53 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Сеното става ключова стока за САЩ

След като покачванията на цените на сеното в засегнатите от сушата райони далеч надминаха скоковете на царевицата и соята, фуражната култура се превърна в стока от изключително значение за американския земеделски пазар. Това допринесе за допълнителни проблеми в така или иначе затруднената индустрия на добитъка, пишe CNBC.

Балите поскъпнаха повече от два пъти през последната година на аукционите, провеждани в щатите Айова и Илинойс. По този начин бе показано влиянието на безмилостната суша в Средния Запад върху фуражните запаси. Средното равнище на цените на сеното достигна рекордно ниво след покачване с 8% на годишна база.

Неконтролируемото положение в Централна Америка незабелязано се пренесе извън индустрията за добитък, към инвеститорите, които търгуват с посеви като царевицата и пшеница на фючърсните борси в Чикаго. Това покачване е с огромно значение, защото фермерите ще започнат да намаляват добитъка, който не могат да изхранват. Оттук ще последва увеличение на цените на месото и млечните продукти.

Количество сено за едно животно е на възможно най-ниската стойност от 25 години насам, посочва икономист от американския земеделски департамент (USDA).

„Сеното ми свършва за отрицателно време. Ще трябва да продам кравите си“, споделя Майкъл Кордиа, който е фермер от Мисури. Повечето колеги на Кордиа при нормални условия пасат добитъка и косят сеното за зимата по това време на годината.

В момента САЩ се сблъсква с най-слабата си жътва от 1976 г. Пасищата в Средния Запад се намират в изключително лошо състояние и добитъкът е принуден да се храни със сено по това време на годината.

Миналата седмица на търг в Rock Valley, Айова тон сено достигна рекордните 300 долара. Това е с около 150% по-скъпо в сравнение с август 2011 г.  Висококачествените бали с люцерна пък поскъпнаха двойно за една година на аукцион в Congerville, Илинойс. Американската служба към земеделския пазар обяви, че в Мисури покачването на цените се равнява на 70% на годишна база.

Собственикът на аукциона в Rock Valley, Пол МакГил сподели пред CNBC, че камиони доставят бали със сено до Айова чак от провинция Манитоба в Канада.

„В момента пренасяме повече сено отколкото някога сме имали. А обикновено това е слабият период на годината. Истинският въпрос е още колко дълго ще можем да поддържаме нормалното снабдяване със сено. Отговорът ме изнервя изключително.“

Като крайна мярка USDA позволи на животновъдите да намалят количеството сено и да отглеждат добитъка си на 3,8 акра (1,5 хектара) земя. Въпреки всичко Департаментът предвижда спад в производството на сено с 8% на 120,3 т за тази година.

За разлика от соята и царевицата, които поскъпнаха със съответно 21% и 11% за последната година, не съществуват пазари на фючърси за сено. Фуражът трудно може да се стандартизира с бали, които са кръгли или квадратни, сухи или мокри и от най-различни видове – като люцерна и др.

„Няма единен стандарт за качеството на сеното, което е добре дошло за търговците. По този начин могат да се извършват най-различни машинации на пазара“, каза Стивън Бернхарт, фуражен агроном от Университета в Айова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още