IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държави от ЕС увеличават запасите си от петрол и горива

Това е още един неочакван източник на подкрепа за търсенето на петрол, коментира енергиен експерт

18:17 | 20.08.12 г.
Държави от ЕС увеличават запасите си от петрол и горива

Европейските правителства увеличават запасите си от суров петрол и горива заради санкциите срещу Иран и информациите, че Израел се готви за атака срещу Техеран, съобщи онлайн изданието euractiv.com.

Заради напрежението в Близкия Изток европейските правителства изглежда се готвят за бъдещи прекъсвания на доставките на черно злато, след като израелски медии съобщиха, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е решил да атакува Иран през есента.

В отговор иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза в петък, че „туморът Израел“ няма място в бъдещето на Близкия Изток.

Белгия и Холандия обявиха намеренията си да внесат общо около 250 хил. т дизел и бензин през септември и октомври, съобщиха медии от двете държави.

Франция също купува дизел и обяви търг за суров петрол, допълва изданието.

„Това е още един неочакван източник на подкрепа за търсенето на петрол и отразява как геополитическите опасения относно Иран и Сирия влияят на нефта дори при отсъствие на действително прекъсване на доставките“, коментира Сет Клайнман, експерт в областта на енергетиката.

В последните дни отново се засилиха спекулациите, че редица държави може да се намесят на пазарите, като освободят част от стратегическите си петролни резерви, за да забавят покачването на цените на нефта и горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още