IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва

Черното злато записва пети пореден ден на повишение, еврото напредва срещу долара

11:21 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът продължава да поскъпва

Цените на петрола започнаха новата седмица с повишения, като в САЩ лекият суров петрол достигна най-високите си нива за последните три месеца. Ръст се наблюдава и при котировките на търгувания в Лондон петрол сорт брент.

Според анализатори черното злато поскъпва заради сигналите, че американската икономика набира сила, както и заради спекулации, че търсенето на петрол нараства. Повод за тях дава увеличението на доставките на суровината от страна на най-големия износител в света – Саудитска Арабия, пише Bloomberg.

На борсата в САЩ лекият суров петрол започна седмицата с поскъпване от 0,5 на сто до 96,53 долара за барел. Повишението в цената е пето поред, което е най-дългата възходяща серия за последния месец. Котировките пък достигат най-високите си нива от три месеца насам.

В Лондон настроенията също са оптимистични и брентът с доставка през октомври повишава цената си с 0,44 на сто до 114,21 долара за барел.

Новата седмица започна и с повишение на курса на еврото, като единната валута успява да напредне до 1,2370 EUR/USD.

На фона на тези новини в България отново се заговори за цени на бензина от 3 лв. за литър. Такива нива са доста близко, тъй като масовото гориво А-95 вече се продава над 2,70 лв. за литър по бензиностанциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още