IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон пак обмисля освобождаване на част от петролните си резерви

В следващите седмици властите в САЩ ще наблюдават пазарите и ще решат дали да предприемат действия за понижаване цените на горивата

10:49 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Вашингтон пак обмисля освобождаване на част от петролните си резерви

Белият дом изтупва от праха старите планове за освобождаване на част от петролните резерви, за да се справи с нарастващите цени на горивата и на енергийните разходи заради нарушените доставки на черно злато от Иран, предаде Ройтерс, като се позова на запознати анонимни източници.

В следващите седмици Вашингтон ще наблюдава ситуацията на пазарите и ще следи дали цените на горивата ще се понижат след 3 септември (Денят на труда), както обикновено се случва.

Още през пролетта няколко държави, сред които и САЩ, обсъждаха възможността да освободят част от стратегическите си резерви, но отложиха вземането на решение, след като цените на черното злато се понижиха на пазарите.

В последните седмици обаче цените на петрола отново тръгнаха нагоре, като брентът достигна 120 долара за барел. Затова в момента американските власти събират информация за потенциалните нужди, като анализират фючърсите, производствените данни, както и статистиката за иранския износ.

Все още е рано да се каже каква част от петролните резерви на САЩ може да се очаква да бъде освободена, посочва информаторът на агенцията. Според него примерът на Щатите може да бъде последван и от други държави.

Все още Вашингтон не е водил разговори с международните си партньори за евентуални координирани действия. Преди няколко месеца Великобритания, Франция, Германия и държавите-партньорки в Международната агенция по енергетика (МАЕ) бяха склонни да пристъпят към съвместна намеса на пазарите.

Агенцията припомня, че през май Г-8 настояваше МАЕ отново да се намеси на пазарите, след като миналата година, заради кризата в Либия, агенцията освободи 60 млн. барела петрол от собствените си резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още