IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лекия петрол приближи 96 долара

Златото също поскъпна заради по-слабия долар на валутните пазари

22:17 | 16.08.12 г.
Цената на лекия петрол приближи 96 долара

Цената на петрола се повиши по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк, след като данни на американското търговско министерство показаха, че разрешителните за строеж в САЩ са нараснали до 4-годишен максимум през юли, предаде Bloomberg.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец септември поскъпнаха с 1,4% до 95,6 долара за барел, като преди това докоснаха ниво от 95,75 долара – най-висок интрадневен връх от 14 май.

В Лондон септемврийските контракти на сорта брент, които изтичат днес, поскъпнаха с 0,6% до 116,95 долара за барел. Октомврийските контракти добавиха 97 цента към цената си, която достигна 115,28 долара за барел.

Цената на черното злато нараства вече трети ден, след като днес излязоха по-добри от очакваното данни за строителния сектор в САЩ. Търговското министерство на САЩ съобщи, че разрешителните за строеж са нараснали до 4-годишен връх през юли.

“Има все повече доказателства, че жилищният сектор е достигнал дъното и вече се отправя по пътя си нагоре”, коментира пред агенцията Майкъл Линч, президент на trategic Energy & Economic Research.

“Това би било огромен плюс за американската икономика, както и ще се отрази на петролния пазар”, допълни той.

Строителните компании в Щатите вече са по-оптимистични за бъдещето на сектора. Данните на американската асоциация на жилищните строители показаха, че доверието сред играчите в бранша е достигнало петгодишен връх през август.

Цената на петрола беше подкрепена и от поевтиняващия долар на валутните пазари. След коментарите на германския канцлер Ангела Меркел по време на посещението й в Канада еврото поскъпна до 1,2373 срещу зелените пари.

Отделно по-засиленото търсене подкрепя поскъпването на петрола. От началото на август досега лекият американски суров петрол е добавил 8,8% към цената си заради напрежението в Средния Изток и икономическите санкции срещу Иран.

Същевременно цената на златото се повиши на стоковата борса в Ню Йорк заради отслабения долар на валутните пазари.

В края на сесията златото с доставка през месец декември поскъпна с 12,6 долара, или 0,8%, до 1 619,2 долара за тройунция.

“Благородният метал следва останалите пазари, след като се изостри апетитът на инвеститорите към по-рисковите активи”, коментира пред MarketWatch Франк Леш, брокер от FuturePath Trading.

“Доларът отслабва, а това винаги е от помощ”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още