IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня под 93 долара за барел

Цената на златото удържа нивото от 1 620 долара за тройунция и може да атакува ключовата граница от 1 640 - 1 645 долара, според експерт

22:27 | 10.08.12 г. 1
Петролът поевтиня под 93 долара за барел

Цената на петрола се понижи в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, след като Международната агенция по Енергетиката (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на нефт заради икономическото забавяне, предаде Bloomberg.

В края на търговията фючърсите на лекия американски суров със срок на доставка месец септември петрол поевтиняха с 49 цента, или 0,5%, до 92,87 долара за барел, като през деня докосна ниво от 91,71 долара. Въпреки това обаче за седмицата фючърсите регистрираха повишение от 1,6 на сто.

В Лондон септемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 27 цента до 112,95 долара за барел.

Натиск на цената на петрола оказаха данните за китайския износ през юли. Статистиката на китайските митници показа, че износът през месеца е нараснал само с 1% на годишна база при очаквано повишение от 9%, а заради забавянето на растежа се засилиха спекулациите, че ще се свие потреблението на петрол в страната.

Растежът на вноса в Китай също се е забавил – до 4,7 на сто през юли спрямо същия месец на миналата година при очакван ръст от 7 процента.

“Данните за износа на Китай показват, че световната икономика има сериозен проблем”, коментира пред агенцията Джийн МакГилиън, анализатор и брокер в Tradition Energy.

МакГилиън обяснява, че пазарът в момента се опитва да консолидира.

Междувременно МАЕ съобщи, че през следващата година потреблението на черно злато ще се свие до 90,5 млн. барела дневно. Предишната прогноза беше за потребление от 90,9 млн. барела на ден.

Цената на петрола освен това последва пазарите на акции, които днес са обхванати от спадове.

Анализатори очакват през следващата седмица цената на черното злато да тръгне нагоре заради засилването на напрежението в Средния Изток и опасенията за доставките на нефт.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се повиши, след като доларът поевтиня на валутните пазари.

В края на сесията златото със срок на доставка месец декември поскъпна с 2,6 долара, или 0,2%, до 1 623,70 долара за тройунция.

За седмицата благородният метал записа ценови ръст от 0,8 на сто, подтикван от очакванията за допълнителни икономически стимули.

“Има достатъчно неинвестиран капитал, за насочването на който се изчаква решението на Федералния резерв за по-нататъшните му действия”, коментира пред MarketWatch Мат Земан, старши стратег от Kingsview Financial. Следващата среща на Фед е на 12 и 13 септември.

“След като доларът отслабна, златото удържа добра техническа позиция над 1 620 долара и има потенциал да поскъпва в краткосрочен план”, прогнозира Земан. Според него следващата голяма бариера за преодоляване ще бъде 1 640 - 1 645 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
А защо ли е така? - Цената на най-масовия бензин А 95 удари нов антирекорд в неделя. Литър от горивото достигна до безпрецедентните досега 2,71 лв. по бензиностанциите на гръцката верига "Еко Петролиум", пише "Труд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още