IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: При спад на инвестициите в китайски имоти металите може да поевтинеят

Възможно е суровини като никел, цинк, олово и алуминий да отстъпят значително дори при 2% спад на строителството в Китай

10:56 | 26.07.12 г.
МВФ: При спад на инвестициите в китайски имоти металите може да поевтинеят

Цените на никела и цинка могат да пострадат сериозно, ако инвестициите в имоти в Китай - водещият потребител на промишлени метали, се свият с 2%, прогнозира МВФ в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Икономическият растеж на Китай се забави до 7,6% през второто тримесечие, което е най-бавното му темпо от 2009 г. насам.

Евентуален спад с 2% при инвестициите в имоти би могъл да доведе до годишно поевтиняване на металите с 2,7%, като цената на цинка ще падне с 4,3%, тази на никела - с 3,7%, на оловото - с 3,2%, а на медта - с 3,1%, посочват от фонда в годишния си доклад за Китай.

"Въздействието върху цените на металите като цяло би могло да продължи четири тримесечия, като при оловото и цинка този период може да е и от пет до шест тримесечия", се казва в документа.

Инвестициите в имоти в Китай представляват една четвърт от общите инвестиции в дълготрайни активи в страната, които са на стойност 2,4 трлн. долара за първите шест месеца на годината.

От началото на тази година никелът е паднал с 15% на Лондонската борса за метали, оловото е поевтиняло с 8,4%, калаят - с 8,3%, алуминият - с 6,8%, медта - с 1,9%, а при цинка понижението е с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още