IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ предупреждава за "лоши изненади", заради които петролът да поскъпне

Забавянето на глобалната икономика би трябвало да спре ръста на цените, но има и други фактори, от които това зависи

14:45 | 12.07.12 г.
МАЕ предупреждава за "лоши изненади", заради които петролът да поскъпне

Забавянето на глобалната икономика ще спре поскъпването на петрола, смятат от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Организацията обаче предупреждава, че има рискове от „лоши изненади с предлагането“, които могат да предизвикат рязко повишение на цените, пише Ройтерс.

Прогнозата на агенцията за търсенето на петрол през тази година е за ръст от около 800 хил. барела дневно, а за 2013 година се очаква увеличение от около 1 млн. барела дневно. Това означава, че догодина търсенето на петрол ще възлезе на 90,9 млн. барела дневно.

Интересна тенденция показва фактът, че през 2013 година страните от групата на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), или така наречени развити държави, ще бъдат изпреварени като обем на търсенето от останалите страни в света.

От агенцията не се наемат да посочат евентуалните рискове за цените в краткосрочен план, но споменават за

Въпреки влошените икономически перспективи, латентният потенциал на нововъзникващите пазарни икономики и продължаващият риск от лоши изненади по отношение на предлагането могат да  поддържат трайно високи цените в абсолютно изражение, отбелязва МАЕ.

Повишението на световното търсене идната година ще остане доста под тенденцията от преди кризата, посочва агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още