IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с 2,3% в сряда

Изненадващ спад на запасите в САЩ подкрепи котировките

22:03 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна с 2,3% в сряда

Цената на петрола завърши търговската сесия в сряда с повишение. То дойде на фона на данни за спад на петролните запаси в САЩ и на поскъпване на щатския долар спрямо еврото, пише MarketWatch.

На борсата в Лондон петролните контракти за доставка на брент през ноември повишиха цената си с 2,2 на сто до 99,78 долара за барел. В Ню Йорк пък сесията донесе ръст на котировките на лекия суров петрол с 2,3 на сто до 85,81 долара за барел.

По този начин черното злато се отлепи от едноседмичното дъно, достигнато вчера, когато котировките се смъкнаха с 2,4% на борсата в САЩ.

Подкрепа на цената оказаха данните за спад на петролните запаси, които показаха свиване от 4,7 млн. барела през миналата седмица. Това далеч надхвърли предварителните прогнози за спад на запасите с 1,5 млн. барела.

По-рано днес Организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК запази без промяна прогнозата си за ръста в търсенето на петрол в световен мащаб за 2012 г. на ниво от 900 000 барела дневно. Освен това бе обявено очакване този ръст да се забави до 800 000 барела дневно през 2013 г. заради продължаващите проблеми на водещите икономики.

Поскъпването на черното злато дойде на фона на отстъпление на еврото след публикуването на стенограмата от последното заседание на ръководството на Федералния резерв. Единната валута пропадна до двугодишно дъно при 1,2215 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още