IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в петролния сектор в Норвегия вдигна цената на черното злато

Анализатори коментират, че стачките в Норвегия обикновено не са продължителни, но пък са достатъчни, за да дадат импулс на пазарите

22:23 | 09.07.12 г.
Стачката в петролния сектор в Норвегия вдигна цената на черното злато

Цената на петрола се повиши за първи път от три дни заради стачката в петролния сектор в Норвегия, която заплашва добива на най-големия производител на нефт и газ в Западна Европа, предаде Bloomberg.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поскъпнаха с 1,54 долара, или 1,8%, до 85,99 долара за барел.

В Лондон августовските контракти на сорта брент поскъпнаха с 2,13 долара, или 2,2%, до 100,32 долара за барел.

През 2011 г. Норвегия е произвеждала по 2,04 млн. барела черно злато дневно, което е 2,4% от общото световно производство на петрол.

Норвежката петролна дирекция предупреди, че заради стачката може да се стигне до загуба на около 2 млн. барела дневно.

Анализатори коментират, че стачките в Норвегия обикновено не са продължителни, но пък са достатъчни, за да дадат импулс на пазарите.

Ръстът на цената на петрола беше подкрепен и от изявлението на ирански политици, които поискаха да бъде наложена такса за преминаване през Ормузкия проток.

Същевременно цената на златото също тръгна нагоре. В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поскъпнаха с 10,20 долара, или 0,7%, до 1 589,10 долара за тройунция.

Цената на златото получи подкрепа от валутните пазари, след като доларът поевтиня при слаба търговия и малки обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още