IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пълзи нагоре

Златото също поскъпна в днешната сесия

22:28 | 27.06.12 г. 1
Цената на петрола пълзи нагоре

Цената на петрола се повиши за втори пореден ден, след като серия статистически данни от САЩ показаха, че възстановяването на американската икономика продължава и отслабиха опасенията за свиване на търсенето от страна на потребител номер 1 на нефт в света, предаде Bloomberg.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фйчърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поскъпнаха с 85 цента, или 1,1%, до 80,21 долара за барел.

През последните три месеца цената на лекия петрол се понижи с 22%, което е най-големият й спад от последните три месеца на 2008 г., отбелязва агенцията.

В Лондон августовските контракти на сорта брент добавиха 57 цента, или 0,6% към цената си, до 93,59 долара за барел.

Днес американското търговско министерство съобщи, че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са се увеличили с 1,1% през май, което е първият им ръст от три месеца насам.

Икономисти очакваха нарастването на поръчките да се ограничи до 0,5 на сто.

По-късно стана ясно, че предварителните договори за покупко-продажба на жилища в Щатите също са отбелязали ръст през май – с 5,9%.

Анализатори обясняват, че на фона на оповестените днес данни и ниските цени на петрола пазарните участници търсят всякакви причини да се включат на пазара, поне в краткосрочен план.

Ръстовете на цените бяха подкрепени и от данните за запасите от суров нефт в САЩ, които се оказа, че са се увеличили през миналата седмица. Нараснало е и търсенето на горива заради активния летен сезон.

Същевременно цената на златото също се повиши в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поскъпнаха с 3,5 долара, или 0,2%, до 1 578, 4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
ей, за Нефтохим, пардон, Петрол това е мехлем за душите. Ся ще кажат "Виждате ли, за какво да ви сваляме цените, като после ще трябва пак да ги качим. Я да си стоят нависоко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още