IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола удари 18-месечно дъно при слаба перспектива за търсенето

Свиването на индустриалното производство в САЩ и Китай и на бизнес активността в Европа при изобилно предлагане натежават върху цената на суровината

12:38 | 22.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола удари 18-месечно дъно при слаба перспектива за търсенето

Цената на петрола тип „Брент“ достигна 18-месечно дъно, понижавайки се под 89 долара за барел и насочвайки се към най-голямата си седмична загуба от почти година, докато съобщения, предполагащи забавяне на световния икономически ръст, сигнализират за по-слабо търсене при голямо предлагане, съобщи Ройтерс.

Цената на сорта „Брент“ се повиши с 18 цента до 89,41 долара за барел, след като бе паднала до 88,49 долара за барел – най-ниското ниво от декември 2010 г. в началото на днешната сесия.

Американският лек суров петрол поевтинява с 14 цента до 78,06 долара за барел, след като вчера цената му се смъкна с 4%.

През тази седмица цената на сорта „Брент“ се понижи с над 8%, а ако това ниво се запази, ще означава най-голяма седмична загуба от средата на миналата година. Суровината поевтиня с 30% спрямо най-високото си ниво през тази година от 128,40 долара, достигнато през март.

Съобщения от тази седмица показаха, че американското индустриално производство през юни е нараснало с най-бавното си темпо от 11 месеца, бизнес активността в Европа се свива за пети пореден месец, а китайската промишленост се свива за осми пореден месец.

Понижаването на кредитните рейтинги на 15 от най-големите банки в света от международната рейтингова агенция Moody's също натежа върху ценните книжа и суровините.

„Производството е ключов показател за търсенето на петрол, а базирайки се на данните, идващи от САЩ, то не изглежда добре, дори въпреки понижаването на цените“, заяви Бен льо Брюн, пазарен анализатор за OptionsXpress в Сидни. „Цените са малко по-високи тази сутрин заради закриването на къси позиции от спекулативни играчи“, добави той.

Изобилното предлагане също действа в посока на понижаване на цената на петрола, след като страните-членки на ОПЕК добиват 1,6 млн. барела дневно над нивото на търсене на техния петрол и собствената си цел за предлагането, сочат данни на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Не сме забравили всички съставки на цената и все пак отдавна бензина трябваше да е под 2,20 лв. за литър а Путин се ослушва.За малко да си помисля че е наказателна мярка заради отказа от корупционния проект за АЕЦ Белене.Няма да се учудя и ако правителството има пръст в тази нереална ценова политика на Лукойл. Особено като видим че пропан-бутана (горивото на бедните) постоянно пада и наистина следва горе-долу колебанията на борсовата цена на БРЕНТ а бензина и дизела си стоят високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 12 години
Да не забравяме акциза който се увеличи в последните години и самата цена на петрола влияе в крайната цена по-малко процентно от него. Но иначе аз избягвам Лук-а и тези вериги които купуват от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 12 години
Не забравяйте, че цените в България не са в долари, а в левове, които са вързани за еврото. Еврото обаче последно време значително отслабна спрямо долара!Освен това краткосрочно няма пряка връзка между цените на бензина и петрола, защото цените на бензина са зависими краткосрочно от котировките на средиземноморския бензин, а той от своя страна зависи от моментния капацитет на рафинериите в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mokatoshi
преди 12 години
Тоя парадокс го има само в милата ни родина - България !!! Не знам кой и какво трябва да се намеси та тия пед*ли от Луйойл да свалят цените. При 80 долара цената беше около 2 лв, даже под 2 за литър бензин. Направо нямам думи вече. Дано се срине или нещо ги потопи Луйовите глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dimitar_Dimitrov_1
преди 12 години
Странна липса на положителн корелация между цените на суровия петрол и бензина и нафтата в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още