IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повиши до близо 84 долара

Възобновиха се надеждите за допълнителни стимули за американската икономика

22:50 | 14.06.12 г. 3
Цената на петрола се повиши до близо 84 долара

Цената на петрола се покачи в подножието на 84 долара, след като заради серия от макроданни от САЩ отново се  възобновиха спекулациите, че Федералният резерв ще предприеме нови икономически стимули, пише Bloomberg.

В края на сесията фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 1,29 долара, или 1,6%, до 83,91 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

Вчера контрактите поевтиняха до 82,62 долара, което е най-ниско ниво от 6 октомври. От началото на годината лекият американски суров петрол е изтрил 15% от цената си.

В Лондон юлските контракти на сорта брент, които изтичат днес, поскъпнаха с 12 цента до 97,25 долара за барел. Фючърсите със срок на доставка през август добавиха 53 цента, като също приключиха на ниво от 97,25 долара за барел.

Американското трудово министерство днес отчете, че пазарът на труда в Страната на неограничените възможности все повече губи форма.

През миналата седмица новите молби за обезщетения при безработица са се увеличили с 6 хил. до сезонно изгладените 386 хил. Към повишение до 380 хил. са ревизирани и данните за исканията, подадени в предходната седмица, след като през май беше отчетен най-слабият ръст на новосъздадените работни места от 1 година насам.

Редовната среща на ръководството на Фед ще се проведе на 19 юни. Фил Страйбъл от RJO Futures прогнозира, че има достатъчно изгледи за приемането на нови икономически стимули.

От декември 2008 г. до юни 2011 г. американската централна банка купи облигации на стойност 2,3 трлн. долара. Преди дни председателят на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Еванс коментира, че вместо нова серия от изкупуване на облигации, по-разумно би било да се продължи т. нар. операция “Туист”, с която се удължи средната продължителност на дълговия портфейл на Фед.

Цената на петрола беше подкрепена от данните за потребителското доверие в САЩ. Индексът на Bloomberg, който измерва настроенията на потребителите, се е покачил за четвърта поредна седмица до -36,4 пункта, което е най-високо ниво от април.

Междувременно стана ясно, че ОПЕК запазва производствения си таван от 30 млн. барела петрол дневно. Страните-членки ще преразгледат този максимум в случай, че има по-рязък спад в цената на петрола.

Същевременно златото поскъпна за пета поредна сесия, след като доларът поевтиня на валутните пазари. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август повишиха цената си с 20 цента до 1 619,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абсолютно! Спад с около 15-20% се подминава вече месец, а покачване с 0.5 се украсява и тръби до небето. Е, многото пари командват ВСИЧКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
huben.kolev
преди 12 години
Ей сън не сте спали да напишете веднага,че цената се повишила до умопомрачителните 87$......А когато падна от 100$ до 85$ ни вест ни стон!!!!Аман от платени б.........ци!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още