IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай би САЩ при инвестициите във ВЕИ за 2011 година

В сектора са налети рекордните 257 млрд. долара, но темпът на увеличение се забавя драстично спрямо предходната година

11:59 | 13.06.12 г.
Китай би САЩ при инвестициите във ВЕИ за 2011 година

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са достигнали рекордните 257 млрд. долара през миналата година. Регистрираният спрямо 2010 година ръст е в размер на 17 на сто, което е значително забавяне спрямо увеличението от 37%, измерено година по-рано, показва доклад на ООН, цитиран от USAToday.

На инвестициите в слънчева енергия се падат повече от половината от общите инвестиции във ВЕИ. Те са нараснали до 147 млрд. долара през 2011 година, което е увеличение от 52% в сравнение с предишната година. С основна заслуга за това е високото търсене на покривни фотоволтаични инсталации в Германия, Италия, Китай и Великобритания.

Само на Китай се пада почти една пета от общия размер на инвестициите във ВЕИ – през 2011 година в страната са инвестирани 52 млрд. долара в това направление. На второ място остават САЩ с 51 милиарда долара след като строителите се опитаха да се възползват от правителствените програми за стимулиране преди те да бъдат прекратени.

Челната петица се допълва от Германия, Италия и Индия.

Мащабните слънчеви топлинни инсталации в Испания и САЩ са допринесли значително за увеличението на инвестициите в година на ожесточена конкуренция за соларната индустрия.

Няколко големи американски и немски производители станаха жертви на ценови натиск от страна на китайски конкуренти, които са спомогнали за намалението на цените на фотоволтаични модули наполовина през 2011.

Авторите на доклада посочват, че фалирането на компании като Solyndra, EvergreenSolar, SpectraWatt, Solar Millenium и Solonе е знак, че слънчевата индустрия съзрява.

„През 1903 САЩ са имали повече от 500 автомобилни компании, повечето от които бързо са залезли, дори когато автомобилният сектор прераснал в огромна индустриална сила“ се казва в доклада.

„Днес секторът на възобновяемите енергийни източници преживява същите болки на растежа, за да може после да укрепне“.

Според доклада инвестициите във вятърната енергия са се свили с 12% до 84 милиарда долара заради несигурностите в енергийната политика на Европа и новите инсталации в Китай.

От ООН се надяват, че страните ще се възползват от срещата по опазване на околната среда в Рио де Женейро следващата седмица, за да се включат с допълнителни инвестиции във възобновяемата енергия, която покрива едва 16,7% от световната консумация на електрическа енергия за 2010 година.

От този процент модерните технологии за слънчевата и вятърна енергия възпроизвеждат едва 8,2% в сравнение с 8,5% за биомасата.

За момента повече от 80% от електричеството по целия свят все още се произвежда благодарение на изкопаемите горива, които са виновниците за покачване на въглерода в атмосферата.

Докладът на ООН твърди, че соларните панели, инсталирани в Германия, Италия, Испания, Дания и Австрия вече могат да се конкурират с цената на дребно на електричеството в тези страни, дори след намаляване на държавните субсидии.

В него се споменава и фактът, че развиващите се страни разучават използването на възобновяема енергия и чрез други източници освен водноелектрическите централи, които дълго време бяха единствен енергоизточник за тях.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още